reklama

Zeman ve čtvrtek ve svém pravidelném pořadu v televizi Barrandov řekl, že je proti zbourání vepřína v Letech a proti tomuto záměru se stavěl už jako premiér. "Odmítl jsem zrušit ten prasečák z velmi prostého důvodu, že jeho zrušení by vládu, a tedy daňové poplatníky stálo asi 400 milionů, což bylo před 15 lety, takže dneska by to možná byla i miliarda," řekl prezident. Dodal, že je proti tomu, „aby se likvidoval prosperující podnik" a místo bylo prázdné. Řekl také, že ví, že svými slovy některé lidi rozhořčí.

A to se také stalo. Podle šéfa evropského antirasistického hnutí EGAM (European Grassroots Antiracist Movement) Benjamina Abtana mají Zemanova slova blízko k popírání romského holokaustu. Podle serveru Romea.cz výkrmnu chtěla odstranit i někdejší Zemanova vláda. Aktivisté z Česka i ciziny požadují zbourání farmy z pietního místa.

„Je lhář. Finanční údaje, které používá, jsou naprosto vymyšlené a mnohokrát vyšší, než o jakých majitelé farmy či vláda kdy mluvili," sdělil ČTK prezident EGAM. Zeman o táboře v Letech mluvil jako o „romském pracovním či možná koncentračním". „Jeho vyjádření se blíží popírání genocidy, což je nepřijatelné z výchovného i právního hlediska," uvedl Abtan. Podle něj udržování výkrmny na pietním místě pověst ČR poškozuje a země, které se rozhodly minulosti čelit a vyrovnat se s ní, ekonomicky či jinak neztratily.

Česko za vepřín v Letech na pietním místě sklízí léta kritiku domácích organizací i mezinárodních institucí. K odstranění farmy několikrát vyzval také Evropský parlament. O odkupu a zbourání výkrmny diskutovalo několik vlád. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už dřív řekl, že jeho kabinet by chtěl jednání s majiteli ze společnosti AGPI dotáhnout do konce. Ministerstvo kultury nechalo vypracovat posudek o hodnotě pozemků, budov a vybavení.

V červnu 1998 tehdejší ministr Vladimír Mlynář Zemským novinám v rozhovoru řekl, že soudní odhad ceny vepřína činil 50 milionů korun a tržní odhad podle majitelů z firmy AGPI 140 milionů, vlastníci ale požadovali 300 milionů. Firmu prodat nechtěli, chtěli výměnu za jinou výkrmnu. Na Mynářovu snahu o řešení navázal pak po volbách ministr kultury Zemanovy vlády Pavel Dostál (ČSSD). „Chtěl bych vidět živého sociálního demokrata, který by souhlasil s prasečákem maskujícím místo českých fašistických zločinů," cituje tehdejší Dostálův výrok server Romea.cz.