Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úvahy o referendu k vystoupení z EU jsou nehorázné, spustil u Moravce Zaorálek

Lubomír Zaorálek /ČSSD/
Lubomír Zaorálek /ČSSD/
Foto: Reprofoto YouTube

Praha - Úvahy o referendu k odchodu Česka z EU jsou podle ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) nehorázné. Prezident Miloš Zeman se již několikrát vyjádřil, že by podpořil plebiscit o setrvání Česka v unii. Hlasoval by v něm však proti czexitu.

Bývalý prezident Václav Klaus nedávno uvedl, že nastal čas připravovat odchod země z EU. Uvedl to v reakci na krok Evropské komise, která s Českem zahájila řízení kvůli neplnění kvót na imigranty.

"Je to nehorázné proto, protože to je uvažování, které je hazardování s osudem země. Chápete, členství v Evropské unii nám zprostředkovává přístup na obrovský trh, zprostředkovává nám technologie a v podstatě to je naše živobytí. Jestli tohle někdo nechce pochopit, tak já jsem ochoten projet celou zemi a tohle vysvětlovat," prohlásil Zaorálek v dnešních Otázkách Václava Moravce (OVM) v České televizi.

Poukázal na důsledky brexitu jako příklad uvedl mimo jiné zastavení investic, růst inflace nebo pokles reálných příjmů i výsledek nedávných voleb. "Velká Británie je velká země, je to pátá největší ekonomika světa. A takhle to s ní mává. Víte, jak by to zamávalo s malou Českou republikou?" ptal se.

"Faktem je, a to je to, co mě znervózňuje, že tady výrazně sílí protievropské nálady, které nás mohou osudově dostat na úplně jinou kolej historického vývoje," řekl v OVM předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Občané jsou podle něj vystaveni výrazné protievropské propagandě. "A my máme za svoji povinnost v předvolební kampaně této propagandě čelit a vysvětlovat ty samozřejmé výhody, které dnes a denně užíváme členstvím v Evropské unii," míní Kalousek.

Témata:  Lubomír Zaorálek Miroslav Kalousek EU czexit

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy