Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prasečí mor: Na Zlínsku bylo nalezeno 17 uhynulých divočáků, čtyři byli nakažení

Vepři
Vepři
Foto: Pixabay

Zlín - Na Zlínsku se našlo již 17 uhynulých divočáků, africký mor prasat byl potvrzen zatím u čtyř zvířat. Takzvaná zamořená oblast se ode dneška rozšířila na celý okres Zlín.

"Současná mimořádná veterinární opatření platí na území celého okresu. Mezi veterinární opatření, která v dané oblasti platí, patří zákaz lovu a krmení divokých prasat, monitoring divokých prasat, a také vyšetření evidovaných chovů prasat domácích v této zóně," uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

Veterináři již po prvním potvrzení výskytu afrického moru prasat testovali prasata chovaná společností Zemet u Zlína, výsledky byly negativní. Nyní by se měly po rozšíření oblasti podle Vorlíčka zkontrolovat další tři chovy.

V původní vymezené oblasti museli lidé také nahlásit doma chovaná prasata. "V širší zamořené zóně se nebude již provádět soupis domácích prasat určených pro domácí porážku v malochovech, tak jak tomu bylo v užší oblasti," uvedl Vorlíček.

V zamořené oblasti bylo do dneška nalezeno 17 uhynulých prasat divokých. Nákaza se potvrdila u čtyř zvířat, u tří prasat byly testy negativní. "U deseti se na výsledky ještě čeká," řekl ČTK mluvčí. Uhynulá těla divočáků je podle něj velmi důležité z terénu odstraňovat, mohou být zdrojem nákazy až do šesti měsíců od úhynu.

Chovatelé musí prasata ustájit tak, aby nemohla přijít do kontaktu s divokými prasaty. Za porušení hrozí fyzickým osobám pokuty až 50.000, právnickým osobám či podnikatelům až dva miliony korun.

Témata:  Zlínský kraj divočáci zvířata mor prasat vepři

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy