Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mor prasat se v dalších chovech na Zlínsku neprokázal

Vepři
Vepři
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Zlín - V dalších chovech na Zlínsku jsou testy na africký mor u prasat negativní. ČTK to dnes řekl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

"Státní veterinární ústav Olomouc dnes informoval o výsledcích odebraných vzorků ve třech chovech prasat domácích nacházejících se v zamořené oblasti, tedy v okrese Zlín. Tyto vzorky, kterých bylo odebráno v každém hospodářství 30, jsou negativní na přítomnost viru afrického moru prasat," uvedl Vorlíček.

Takzvaná zamořená oblast, ve které platí mimořádná veterinární opatření, se původně týkala jen desetikilometrového okruhu kolem místa, kde byli nalezeni před dvěma týdny první dva uhynulí divočáci, u nichž se nákaza potvrdila. V pondělí se oblast rozšířila na celý okres Zlín. Platí v ní zákaz lovu a krmení divokých prasat, veterináři také kontrolovali prasata chovaná v evidovaných chovech v této zóně.

Po prvním potvrzení výskytu afrického moru prasat testovali veterináři prasata chovaná společností Zemet u Zlína, výsledky byly negativní, zvířata jsou tam zdravá. V pondělí po rozšíření zamřené oblasti testovali i prasata chovaná společností Lukrom, která má zvířata na farmách u Spytihněvi a v Halenkovicích, a také ve firmě Zemědělci Vlachovice.

V původní vymezené oblasti museli lidé nahlásit doma chovaná prasata, v rozšířené zóně se však soupis domácích prasat dělat nebude.

Aafrický mor prasat je akutní, vysoce nakažlivé onemocnění prasat podobné klasickému moru prasat. Je charakteristický vysokou, téměř 100% úmrtností, informuje svscr.cz. Původním zdrojem nákazy bylo prase bradavičnaté, od kterého se infikovala klíšťata.

Onemocnění se projevuje vysokou horečkou až 42°C, která může podle průběhu trvat i několik dnů. První příznaky se objevují při poklesnutí teploty. Zvířata jsou malátná, těžce dýchají, nepřijímají potravu, trpí krvavým průjmem a zvrací. V populaci divokých prasat se virus šíří zejména přímým kontaktem, ale také krmivem, vodou a předměty.

Témata:  zvířata Zlínský kraj vepři mor prasat

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy