Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie na Vysočině odhalila 114 nelegálně pracujících cizinců

Policie ČR, ilustrační fotografie
Policie ČR, ilustrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Jihlava - Počet cizinců, kteří v Česku pracují bez povolení, stoupá. Například při letošních kontrolách firem na Vysočině policisté zjistili už 114 ilegálních zaměstnanců ze zahraničí. Loni jich byla za celý rok 85.

Osm Ukrajinců bez patřičných dokladů zjistila policie minulý týden v pátek v průmyslovém podniku v Nové Vsi na Třebíčsku. "Jednalo se o sedm mužů a jednu ženu," uvedla mluvčí krajské policie Dana Čírtková.

Cizinci předložili doklady s vylepeným platným vízovým štítkem vydaným v Polsku, ale neměli dokumenty pro práci v Česku. "Byli zajištěni a eskortováni na odbor cizinecké policie, kde s nimi byly zahájeny úkony správního řízení ve věci správního vyhoštění, sdělila mluvčí.

Cizinecká policie kromě firem kontroluje i ubytovací zařízení. "Máme vytipovány lokality, kde jsou v současné době ubytováni ve větším množství agenturní zaměstnanci," uvedl vedoucí cizinecké policie v kraji Leoš Švarc. Jde především o pracovníky z Rumunska, Bulharska, Maďarska, Ukrajiny a Moldavska.

Poptávka po zahraničních pracovnících ve firmách stoupá kvůli nízké nezaměstnanosti, která na Vysočině v květnu klesla na 3,5 procenta. Úřad práce ale ve stejné době v tomto kraji evidoval více než 6500 volných pracovních míst.

Témata:  firmy cizinci zaměstnanci Policie ČR

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy