Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Blesk v noci zapálil na Svitavsku stodolu, výstraha před bouřkami platí i dnes

Bouřky, ilustrační fotografie
Bouřky, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Svitavy - V obci Lubná na Svitavsku v noci na dnešek blesk zapálil stodolu se slámou, senem a nábytkem. Meteorologové dnes vydali výstrahu před bouřovou frontou, která míří do Česka.

Blesk stodolu zapálil zhruba hodinu po půlnoci. Hasiči museli při zásahu rozebrat konstrukci stodoly. Požár likvidovalo sedm jednotek.

Místní hasiči pak měli na požářišti dohled do dnešního poledne. Škoda se odhaduje na 950.000 korun. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

V pátek bude přes naše území postupovat k východu frontální vlna, za ní se do střední Evropy začne od jihozápadu opět rozšiřovat výběžek vyššího tlaku vzduchu, informuje chmi.cz. Během víkendu se v nevýrazném tlakovém poli bude nad střední Evropou vlnit frontální rozhraní, které se v pondělí zvýrazní a bude zvolna postupovat k východu.

V noci na pátek má být  polojasno až skoro jasno, od západu přibývání oblačnosti, v Čechách místy občasný déšť nebo přeháňky, ojediněle, na západě Čech místy bouřky. Na Moravě a ve Slezsku srážky až k ránu a místy. Přes den převážně oblačno, na většině území přeháňky nebo občasný déšť, místy bouřky. Ojediněle silné bouřky s přívalovými srážkami, nárazyvětru a kroupami. Později večer v Čechách srážky jen ojediněle a ubývání oblačnosti až na polojasno. Nejnižší noční teploty 17 až 13 °C. Nejvyšší denní teploty 24 až 28 °C, na jihovýchodě až 31 °C, v 1000 m na horách kolem 19 °C. Mírný jihozápadní vítr 2 až 6 m/s, se bude měnit na západní až severozápadní a v bouřkách přechodně zesílí.

V sobotu bude o blačno až polojasno, ojediněle, v severovýchodní polovině území místy přeháňky. Ojediněle bouřky. Ráno místy mlhy. Nejnižší nočníteploty 17 až 13 °C. Nejvyšší denní teploty 24 až 28 °C, na jihovýchodě až 31 °C. Mírný severozápadní vítr 3 až 7 m/s bude večer slábnout.

V neděli má být polojasno až oblačno. Večer na jihozápadě a jihu přibývání oblačnosti a později místy přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 17 až 13 °C. Nejvyšší denní teploty 26 až 30 °C, na jihovýchodě až 33 °C. Slabý proměnlivý nebo východní vítr 1 až 4 m/s.

Témata:  bouřky počasí požáry

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy