Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve Zlíně byli nalezeni další dva uhynulí divočáci

Vepři
Vepři
Foto: Pixabay

Zlín – Ve zlínské místní části Příluky byli dnes nalezeni další dva uhynulí divočáci. Veterináři již po prvním potvrzení výskytu afrického moru prasat testovali prasata chovaná společností Zemet u Zlína, výsledky byly negativní, zvířata jsou tam zdravá. V pondělí po rozšíření zamořené oblasti testovali i prasata chovaná společnostmi Lukrom a Zemědělci Vlachovice. Také tam byly výsledky kontrol negativní.

Od potvrzení nákazy africkým morem prasat před dvěma týdny bylo na Zlínsku objeveno již celkem 31 uhynulých divokých prasat. ČTK to dnes řekl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. „Dnes objevená těla v části Příluky byla již starší, v pokročilém stadiu rozkladu," uvedl Vorlíček. Zdroj nákazy se dosud nenašel, všechna uhynulá zvířata se nacházela v okolí zlínských částí Příluky a Lužkovice a sousední obci Hvozdná.

Takzvaná zamořená oblast, ve které platí mimořádná veterinární opatření, se původně týkala jen desetikilometrového okruhu kolem místa, kde byli nalezeni první dva uhynulí divočáci, u nichž se nákaza potvrdila. V pondělí se oblast rozšířila na celý okres. Platí v ní zákaz lovu a krmení divokých prasat, veterináři také kontrolovali prasata chovaná v evidovaných chovech v této zóně.

V původní vymezené oblasti museli lidé také nahlásit doma chovaná prasata, v rozšířené zóně se však soupis domácích prasat dělat nebude.

První dva uhynulí divočáci, u kterých se později potvrdil africký mor prasat, byli nalezeni 21. a 22. června na kraji Zlína u nemocnice. Africký mor prasat se v Česku objevil poprvé, přenášejí jej volně žijící zvířata, pro lidi není nebezpečný. Chovatelé musí prasata ustájit tak, aby nemohla přijít do kontaktu s divokými prasaty.

Nákaza byla zatím potvrzena u deseti kusů, u čtyř byly výsledky testů negativní. Počet nakažených zvířat však bude zřejmě vyšší, jen ve středu lidé našli těla 11 uhynulých divočáků. Vzhledem k svátkům by měly být výsledky testů známy v pátek.

Témata:  vepři Zlín mor prasat

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy