Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká republika může Itálii pomoci se zavedením detencí, píše do Říma Chovanec

Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) ve včera zveřejněném dopise svému italskému protějšku Marcovi Minnitimu nabídl při řešení migrační krize policisty a peníze. Dnes dodal, že je ČR připravena pomoci Itálii se zavedením konceptu detencí, které v Česku fungují.

"Evropa musí mít zájem na tom vědět, kdo se na jejím území pohybuje. Jak už jsem několikrát zdůraznil, tyto osoby je třeba důsledně prověřovat. Osoby, které nemají nárok na mezinárodní ochranu, je potřeba omezit na svobodě, umístit je do detenčních zařízení a efektivně navracet zpět do zemí původu," řekl Chovanec.

Většina příchozích jsou podle ministra ekonomickými migranty bez nároku na mezinárodní ochranu, mění se prý i jejich skladba. "Podle statistik do Itálie proudí lidé například z Nigérie, Guinee, Bangladéše," dodal Chovanec.

V dopise, který ministerstvo zveřejnilo ve čtvrtek, Chovanec uvedl, že navrhne české vládě uvolnit až 800 tisíc eur (v přepočtu zhruba 20,9 milionu korun) na podporu aktivit EU v Libyi, které mají vést ke snížení počtu uprchlíků mířících z Libye do unie. Italskému ministrovi také sdělil, že je připraven vyslat na případnou Minnitiho žádost "početný kontingent policistů".

Italský ministr vnitra Minniti v neděli vyzval evropské země, aby otevřely své přístavy lodím zachraňujícím migranty ve Středozemním moři, a ulevily tak Itálii, která je nyní hlavní vstupní branou migrantů do Evropy.

Témata:  Milan Chovanec Itálie uprchlíci

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy