Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nízká nezaměstnanost v ČR? Moc se neradujte, jásot zakrývá dva základní problémy, varuje Paroubek

Jiří Paroubek /NS-LEV21/
Jiří Paroubek /NS-LEV21/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Bývalý předseda vlády a ČSSD Jiří Paroubek opět tlumí nadšení české vlády z nízkých čísel nezaměstnanosti. V Evropě má momentálně Česká republika nejnižší míru nezaměstnanosti, podle Paroubka však Češi vykazují mizernou produktivitu práce. Reálná mzda Čechů navíc poklesla o 15 procent.

Jiří Paroubek se na svém blogu opět jal role komentátora. Znovu se vyjádřil k míře nezaměstnanosti v Česku, ovšem nikoliv pozitivně. "Vláda a koneckonců i část opozice, která se za to cítí spoluodpovědná, a také česká ekonomická fronta, jásají nad nízkou úrovní nezaměstnanosti v Česku. Tento okázalý jásot jaksi zakrývá dvě fakta," píše Paroubek. 

Tím prvním je skutečnost, že reálná mzda Čechů je oproti předkrizovému období (tj. zhruba v roce 2007) téměř o 15 procent nižší. Paroubek cituje čerstvě vydanou studii OECD. Druhým faktorem má být fenomén produktivity práce. Ta také poklesla ve srovnání s obdobím před krizí. "Česko spolu se Slovinskem a Estonskem zaznamenalo ve východním bloku největší snížení produktivity práce," uvádí Paroubek. 

"Kapitáni českého průmyslu, prezident Hospodářské komory i další významné persony českého hospodářství se stále dožadují přísunu nových, levných pracovních sil z východní Evropy. Za situace, kdy české hospodářství ve srovnání se Západem má výrazně nižší produktivitu práce a kdy český průmysl zatím jen okrajově zasáhla technologická revoluce a robotizace, by příliv pracovních sil s nižší nebo nízkou kvalifikací, nebyl dobrým řešením," myslí si. 

Exšéf ČSSD vidí lék v investicích do budoucnosti. Zmiňuje zejména nejmodernější technologie a příchod robotizace. "Ale proč investovat draze, když na východě Evropy chtějí získat pracovní síly za hubičku," dodává ironicky. "Zkrátka, vláda, podnikatelský sektor i ekonomická fronta atd. by se měli seznámit s nejnovější studií OECD a vyvodit z ní správné závěry," radí Paroubek. 

Témata:  Jiří Paroubek nezaměstnanost práce platy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy