reklama

Zakázka ppředstavuje jednu z podstatných součástí české protivzdušné obrany. "Je pro naše vojáky ze Strakonic. V současnosti používáme 16 těchto komponentů, dalších 16 chceme nakoupit," řekl ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Předmětem zakázky je nákup 16 odpalovacích zařízení RBS-70NG a dalšího materiálu. Nahradit mají technicky zastaralou protiletadlovou techniku pozemní protivzdušné obrany, raketový komplet S-10M ruské výroby. "Tím bychom se definitivně zbavili zastaralé sovětské techniky," konstatoval Stropnický.

Česká armáda již ve výzbroji starší RBS-70 má, nová technika by měla tyto zbraně podle mluvčího ministerstva obrany Petra Medka doplnit. I starší protiletadlové komplety spolupracují se zavedeným automatizovaným systémem velení a řízení palby pozemní protivzdušné ochrany.

RBS-70 patří podle armádního webu do kategorie protiletadlových raketových kompletů krátkého dosahu, tedy s dosahem od pěti do deseti kilometrů. Vojáci s ním mohou zničit třeba vrtulníky či letadla, ale také střely s plochou dráhou letu či klouzavé pumy.