Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lídr ANO Faltýnek chce na Vysočině ve volbách porazit sociální demokraty

Jaroslav Faltýnek /ANO/
Jaroslav Faltýnek /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Jihlava - Kandidátku ANO na Vysočině podle očekávání povede místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek. Původně měl být lídrem hnutí v Olomouckém kraji. Pozici jedničky na Vysočině převzal po ministru financí Ivanu Pilném (ANO), který plánuje odchod z politiky.

Jeden ze dvou dosavadních poslanců zvolených za ANO na Vysočině Josef Kott obsadil na kandidátce pro podzimní sněmovní volby druhou pozici, zatímco poslankyně Zuzana Šánová na ní už nebude. Z třetího místa bude kandidovat Monika Oborná z Třebíčska.

"Naše výzva je porazit pana Běhounka, to je silný soupeř," řekl Faltýnek. Současný hejtman, nestraník Jiří Běhounek bude znovu lídrem sociálních demokratů na Vysočině. S úspěchem vedl ČSSD do sněmovních voleb v kraji už v roce 2013.

Faltýnek dnes uvedl, že ho předsednictvo hnutí navrhlo na Vysočinu, protože jde o zemědělský kraj. "Já se v zemědělství pohybuji celý život," řekl Faltýnek a doplnil, že čtyři roky vede zemědělský výbor sněmovny. Z oblasti zemědělství jsou další dva kandidáti ANO na Vysočině, Kott a Oborná.

Podle Kotta, který je krajským předsedou ANO, nebude Šánová na kandidátce, protože ji nenavrhl její mateřský region, jímž je Žďársko. "My jsme sestavovali kandidáty tak, že jednotlivé oblasti nominovaly lidi, kteří by je měli zastupovat," uvedl. Za Ždársko bude na kandidátce na čtvrtém místě stavař Radek Zlesák. Pátý bude lékař Zdeněk Faltus z Jihlavska a šestý podnikatel Otto Vopěnka z Havlíčkobrodska.

Témata:  Jaroslav Faltýnek Vysočina Hnutí ANO Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy