reklama

Počty osobních bankrotů dlouhodobě kolísají více než počty bankrotů podnikatelských subjektů, uvedla Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF - Czech Credit Bureau.

"Výrazný červnový propad počtu osobních bankrotů je však přesto poměrně nečekaný, jelikož měsíční počty vyhlášených bankrotů se v posledním roce pohybují okolo 1200 bankrotů měsíčně. V dalších měsících proto čekáme návrat k průměrným hodnotám. U počtu návrhů na osobní bankrot čekáme po skokovém zvýšení jejich pokles," dodala.

Od července 2016 do června 2017 bylo vyhlášeno 14.723 osobních bankrotů, což bylo nejméně od července 2012.

V červnu bylo vyhlášeno 58 bankrotů obchodních společností, o pět více než v květnu. Rovněž bylo podáno 456 bankrotů fyzických osob podnikatelů, což bylo o 58 méně než v předchozím měsíci a zároveň nejméně od loňského července. Počet návrhů na bankrot obchodních společností se meziměsíčně zvýšil o 69 na 203. Počet návrhů na bankrot fyzických osob podnikatelů v červnu meziměsíčně stoupl o 361 na 1085. Jde o rekordní počet návrhů na bankrot podnikajících fyzických osob.

"Z makroekonomického hlediska není k výraznému zvýšení počtu návrhů na bankrot důvod. Protože byl v červnu skokový nárůst počtů návrhů na bankrot ve všech kategoriích, může tento výkyv souviset s účinností novely insovenčního zákona platné od začátku července," uvedla Kameníčková.

Během prvního pololetí 2017 bylo vyhlášeno 414 bankrotů obchodních společností, což je o deset méně než v předešlém pololetí. Zároveň jde o nejnižší počet bankrotů obchodních společností v jednom pololetí od začátku roku 2008. V prvním pololetí také zároveň podáno 855 návrhů na bankrot obchodních společností. Jde o druhý nejnižší počet návrhů na bankrot obchodních společností.

V prvním pololetí bylo vyhlášeno 3277 bankrotů fyzických osob podnikatelů, o 55 více než v předešlém pololetí. Počet návrhů na bankrot fyzických osob podnikatelů se v prvním pololetí zvýšil o 405 na 4549 návrhů.

Pololetní statistiky, stejně jako statistiky počtu bankrotů za posledních 12 měsíců, ukazují podle Kameníčkové pozitivní trend u bankrotů podnikatelských subjektů. U obchodních společností dokonce v červnu poprvé klesl počet bankrotů v posledních 12 měsících pod 850, konkrétně na 838 bankrotů, dodala.

Z hlediska hlavních odvětví bylo v červnu nejvíce bankrotů obchodních společností vyhlášeno v obchodu (18 bankrotů), ve stavebnictví (11) a ve službách převážně pro podniky (sedm). V červnu bylo nejvíce bankrotů obchodních společností vyhlášeno v Ústeckém kraji (69), ve Středočeském kraji (68) a v Hradci Králové (47). Nejméně bankrotů bylo vyhlášeno v Olomouckém kraji (šest).

Počet nespolehlivých plátců daně z přidané hodnoty (DPH) se koncem června vyšplhal na 9429, což meziročně představuje nárůst o 71 procent. V samotném červnu jich přibylo 323. Nespolehliví plátci DPH nejrychleji přibývají v Praze a mezi firmami s tržbami do deseti milionů Kč. Statistiky dnes zveřejnila poradenská společnost Bisnode. Na černé listině neplatičů DPH skončí každý, kdo dluží za poslední minimálně tři měsíce na DPH více než 500.000 korun, a také podnik podezřelý z účasti na podvodu. Za nespolehlivého plátce může být označena i společnost, která je účelově nekontaktní nebo opakovaně neplní lhůty pro povinná podání.

Nespolehliví plátci DPH se koncentrují v Praze. Letošní přírůstek ze 70 procent podle ní obstaraly firmy, které mají sídlo v hlavním městě. V červnu dokonce tvořily 86procentní podíl.

Nejpočetnější skupinu nespolehlivých plátců DPH, přes 48 procent, aktuálně tvoří společnosti s tržbami do deseti milionů korun. Se 34 procenty následují subjekty, které tržby neuvádí. Červnový přírůstek s téměř 62 procenty tvořily firmy s tržbami do deseti milionů korun.