reklama

Dcera, jež pracuje jako policistka, žila s matkou ve společné domácnosti. Seniorka podle obžaloby počátkem roku 2015 upadla v ložnici na zem a nemohla se zvednout. Podle lékaře se výrazně obézní žena při pádu nezranila, mohla ale prodělat například srdeční kolaps. Matce se podařilo doplazit do předsíně, kde jí dcera pomohla se položit na bok. Ve stejné poloze pak žena zůstala do listopadu, kdy ji dcera našla mrtvou a přivolala záchranáře.

Podle žalobců matka od konce října trpěla vysokými teplotami, posledních pět dní před smrtí nepřijímala potravu a přestávala komunikovat. "Lze předpokládat, že v posledních týdnech před smrtí velmi trpěla," řekl dnes státní zástupce. Navrhl tři až čtyři roky vězení, těsně pod hranicí trestní sazby. Za ublížení na zdraví hrozilo ženě pět až deset let vězení.

"Zcela zásadní pro naše rozhodování bylo to, že obžalovaná nechtěla, aby jí byla poskytnuta zdravotní pomoc," odůvodnila rozsudek předsedkyně trestního senátu Kateřina Radkovská.

Soudkyně poukázala na nález Ústavního soudu z letošního roku, podle kterého nelze zdravotní péči poskytovat proti vůli dospělé a svéprávné osoby. "Ústavní soud konstatoval, že v těchto případech je právo na nedotknutelnost vlastní osoby nad právem na poskytnutí lékařské péče," řekla Radkovská. Podle ní navíc nebylo prokázáno, že by žena svým jednáním způsobila matce smrt.