Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prezident Miloš Zeman oslavil Den vítězství. Jaký byl jeho projev?

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

DOKUMENT - U příležitosti konce druhé světové války na ruském velvyslanectví vystoupil s projevem český prezident Miloš Zeman. Podívejte se na celý jeho proslov.

Vážený pane velvyslanče, vážené dámy a pánové!

Děkuji vám za pozvání. Přijel jsem sem, abych se spolu s vámi zamyslel nad zkušeností druhé světové války. Existují dva přístupy k této otázce. První, velmi jednoduchý. Bylo vítězství a nyní je již vše v pořádku. Přístup prostý, ale chybný. Druhý přístup vychází z otázky, může-li se tato historie druhé světové války v té či oné podobě opakovat, či ne. Bohužel, mohu odpovědět, že může. A to ne opakováním tragédie v podobě komedie. Je to jednoduše nová potenciální tragédie. A jaká? Když se zaobíráme podstatou druhé světové války, víme, že to byla první ničivá válka v současné epoše, tedy dvacátém století. Ničivá, protože cílem války nebylo jakési získání nového teritoria nebo ekonomického vítězství, ale zničení svých nepřátel.

Na jakém základě? Bylo rozdělení lidí na dvě skupiny na principu nenávisti, na principu rasové či národnostní nenávisti. Jedna skupina tzv. nadlidé – übermenschen, a druhá, jestli použijeme dialektiku Hegela, to jsou otroci. Otroci, to jsou lidé, které je třeba buď přímo usmrtit, nebo zničit prací v koncentračních táborech. Arbeit macht frei. To byli v první řadě Židé, ve druhém sledu se plánovalo zničení všech Slovanů a předpokládám, že dalšími oběťmi by byly ty národy, které neodpovídaly chápání, názorům těch nadlidí.

A tato nenávist se opakuje. Existuje hnutí, které se zakládá na principu nenávisti, v daném případě na principu náboženské nenávisti. Podle mého je nutno sjednotit všechno úsilí, abychom byli schopni bojovat s mezinárodním terorismem. Generální tajemník OSN Pan Kimun řekl, že nyní už je 35 organizací, které jsou více méně spojeny s Islámským státem. To připomíná rakovinu a její metastázy. Ony existují hlavně v Africe a na Blízkém východě, ale nejen tam. Existují také v Evropě. Je potřeba vzpomenout na Paříž, Brusel a další města. A tato válka s nenávistí musí být, jak již pan velvyslanec vzpomenul, postavena na společném úsilí všech stálých členů Rady bezpečnosti, na ustavení nové koalice na nových principech, jak nedávno na návštěvě v Moskvě prohlásil francouzský prezident Francois Hollande.

Chtěl bych jen vzpomínat a nic víc, ale to varování před druhou válkou ničící nepřátele se jeví oprávněným. Chci tedy vyzvat, abychom překonali všechny konflikty, všechny problémy, které vždy rozdělují velmoci, ale nejen veliké státy. Nic nesjednocuje tolik jako společný nepřítel. A my máme takového společného nepřítele v mezinárodním terorismu. Doufám, že zde i na jiných velvyslanectvích se setkáme u příležitosti svátku vítězství, vítězství nad mezinárodním terorismem.

Děkuji za pozornost.

(zdroj: Hrad.cz)

Témata:  Miloš Zeman

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.