Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za první půlrok zemřelo na silnicích 228 lidí

Autonehoda
Autonehoda
Foto: Pixabay

Praha - Za první polovinu roku 2017 zemřelo při dopravních nehodách na českých silnicích 228 lidí. Je to sice o pět více než ve stejném období loňského roku, ale i tak jde o druhý nejpříznivější výsledek od vzniku samostatné ČR.

Markantní byl nárůst mrtvých při nehodách, které se staly kvůli nepřiměřené rychlosti jízdy. 107 cestujících zemřelo v osobních autech. Dalších 47 obětí pocházelo z řad chodců a 35 případů úmrtí připadalo na motocyklisty. Cyklistů zemřelo v prvním pololetí 21, což bylo o šest více než loni ve stejném období.

Nejvyšší nárůst počtu obětí nehod letos zaznamenal Jihomoravský kraj, kde se počet obětí meziročně zvýšil o 92 procent. Následoval Zlínský kraj s nárůstem o 86 procent. Naopak ve Středočeském a Pardubickém kraji klesl počet obětí o více než třetinu.

Od roku 1993 si nehody vyžádaly nejméně obětí v prvním pololetí loňského roku. Od ledna do konce června 2016 zemřelo na českých silnicích 223 lidí. Naopak nejtragičtější první pololetí bylo v roce 1994, kdy na silnicích přišlo o život 640 lidí.

Do statistik nehodovosti se letos negativně zapsal zejména červen s 63 mrtvými. Loni to bylo 36.

"Červen byl tragický pro chodce, cyklisty i motorkáře," uvedl dopravní expert Roman Budský z neziskové organizace Bezpečně na silnicích. Výrazný byl zejména nárůst usmrcených chodců. Zatímco loňské červnové nehody se obešly bez obětí z jejich řad, letos to bylo 15 mrtvých.

Témata:  dopravní nehody motorkáři řidiči

Aktuálně se děje

5. května 2024 18:29

Německé policii se přihlásil mladík kvůli útoku na europoslance

Německé policii se v souvislosti s útokem na europoslance Matthiase Eckeho (SPD) v Drážďanech přihlásil sedmnáctiletý mladík, který sdělil, že politika srazil na zem. Informovala o tom agentura DPA. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy