Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka pojede na dovolenou na Slovensko, zkritizoval postoj KSČM k misi v Pobaltí

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Za důležitou prioritu pro zbývající měsíce mandátu končící vlády považuje premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) aktivní dialog s Evropskou unií. V rozhovoru s ČTK také prozradil, kam se chystá na dovolenou.

Do konce podzimu, kdy by měl Sobotka předat vládu novému premiérovi, už neplánuje velkou zahraniční cestu. Pravděpodobně se ale ještě zúčastní summitu EU - Latinská Amerika, který se uskuteční na podzim.

Sobotka odmítl názory, že v postoji k řešení migrace či směrnici ke zbraním se česká vláda v posledních měsících vzdálila EU. "Neposouváme se, pouze jsme nezměnili názor. Možná někdo čekal, že v průběhu debaty o kvótách změníme názor, ale my jsme ho nezměnili," uvedl.

"Také jsme kritizovali směrnici o zbraních, nepodařilo se nám ji dostatečně ovlivnit a změnit. To znamená, že i tady uplatňujeme výhrady, které jsem říkali už několik měsíců. Není to nic nového. Ale určitě Česká republika není země, která by se z pohledu svých zájmů strategických, sociálních, ekonomických, bezpečnostních měla jakkoli vzdalovat EU," řekl.

Česko je podle něj aktivní například pokud jde o pomoc zemím, kde vidí příčiny migrace, nebo v organizaci ochrany hranic EU.

Strany, které navrhují, že by ČR měla vystoupit z EU nebo NATO, jsou podle Sobotky spíše minoritní. Zmínil přitom KSČM. "Má takové divné postoje, teď když jsme rozhodovali o vyslání našich jednotek do Pobaltí, tak komunisté vystupovali v Parlamentu tak jako by byli součástí ruské politické scény, nikoli české," uvedl.

"Tři týdny v srpnu vláda zasedat nebude. Já se ale nebudu zdržovat někde daleko. Počítám, že nejdále, kam asi během dovolené se dostanu, tak bude Slovensko. Takže není potřeba, abychom drželi nějaké služby nebo abych předával nějaké pověření. Budu tak blízko, abych se kdykoli mohl vrátit, pokud by nastala nějaká mimořádná situace," uvedl Sobotka. Doufá v to, že srpen bude klidný a nic takového nebude třeba.

Témata:  Bohuslav Sobotka vláda EU

Aktuálně se děje

10:06

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy