Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

STAN bude o koalici s lidovci jednat příští týden

Petr Gazdík
Petr Gazdík
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) rozhodne o dnešním návrhu KDU-ČSL příští týden. Vedení lidovců vyzvalo STAN, aby volební koalici obou uskupení nahradilo pouhé umístění členů hnutí na kandidátky lidovců. Předseda STAN, poslanec Petr Gazdík ale koalici dále věří, řekl dnes ČTK. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek zdůvodnil rozhodnutí lidovců tím, že nechce riskovat propadnutí velkého množství hlasů.

"Nás to mrzí, protože my koalici věříme. Bylo to tři čtvrtě roku poctivé práce a snaha přinést na českou politickou scénu nějakou novou kvalitu," uvedl Gazdík. "Nicméně respektujeme rozhodnutí KDU-ČSL. Rozhodne o něm příští úterý náš celostátní výbor," doplnil. Další postup hnutí zatím nechtěl Gazdík předvídat.

"Mnozí už naznačili, jaké bude jejich rozhodnutí. Starostové však budou respektovat rozhodnutí svého nejvyššího orgánu," sdělil na twitterumístopředseda STAN Vít Rakušan.

Koalice KDU-ČSL a STAN, kterou obě strany stvrdily smlouvou letos v dubnu, by pro vstup do Sněmovny musela v podzimních volbách získat nejméně deset procent hlasů. Kdyby Starostové byli na kandidátkách lidovců, stačilo by pět procent.

"Usnesení bylo vedeno zodpovědností za volební výsledek a zejména povolební vývoj v České republice. Nechceme riskovat, že by tady mohla být vláda jedné strany," řekl Bělobrádek po dnešním jednání vedení KDU-ČSL.

Změna volební koalice na kandidaturu zástupců STAN na kandidátkách lidovců by podle něj neměla vliv na podobu společných kandidátek ani způsob financování kampaně. "Věříme, že po této formální změně nedojde k ničemu jinému, než že vstoupíme stoprocentně do Poslanecké sněmovny," doplnil.

Témata:  Starostové a nezávislí Petr Gazdík KDU-ČSL

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy