reklama

Novela, která nyní míří k podpisu na Hrad, by měla zvýšit atraktivitu služby v bezpečnostních sborech a jejich personální stabilitu, uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Kromě policie se týká hasičů, celníků, Vězeňské služby, GIBS a zpravodajských služeb. Předloha by měla být účinná od příštího roku.

Náborové příspěvky se budou podle novely pohybovat od 30.000 do 150.000 korun. Příslušníci by je dostávali po půl roce. Pokud by sloužili aspoň šest let, nemuseli by jejich poměrnou část vracet. Příspěvek by měl vyrovnat nástupní plat v bezpečnostních sborech, který podle něho není konkurenceschopný na trhu práce.

Zvýší se navíc úmrtné, bude činit dvanáctinásobek měsíčního služebního příjmu místo nynějšího trojnásobku. Vzroste také základní částka jednorázového odškodění pozůstalým. Novela po sněmovních úpravách zajistí rovněž vyšší rizikové příplatky až o 4000 korun od roku 2019. Příplatky 5000 až 25.000 korun budou pobírat také příslušníci, kteří jsou sportovními reprezentanty nebo trenéry.

Vládní předloha obsahuje i další změny. Jde třeba o možnost zrychleného služebního postupu pro středoškolsky vzdělané příslušníky. Dostanou stejně jako jejich vysokoškolsky vzdělaní kolegové šanci přihlásit se do výběrového řízení na obsazení volného služebního místa, pro které je stanovena služební hodnost až o dva stupně vyšší.

Pokud budou členové bezpečnostních sborů sloužit nově proplácené přesčasy, rozpočtové náklady se odhadují na 210 milionů korun ročně. Odhad ale vychází z toho, že příslušníci si budou za přesčasy většinou vybírat náhradní volno.