reklama

Dovolená v Chorvatsku je vždy velice příjemným zážitkem pro vás i pro vašeho čtyřnohého miláčka. Ale jen do té chvíle, než se váš pejsek setká s jedovatou housenkou, bourovčíka jižního. Ta ho může zabít. Nebezpečí hrozí právě na jaře, kdy se housenky množí.

"Housenky cestují ze stromů ve velkých řetízcích, a pokud je pes bez dozoru, tak k housenkám může mít přístup. Stačí, když vezme housenku do tlamy a ona ho popíchá chloupkama. Motýl už nebezpečný není," vysvětlila Vladěna Štrosová z veterinární ordinace Čeperka.

"Ústa se musí okamžitě vypláchnout proudem vody. Štětiny se odstraňují v rukavicích. Pokud se nejde ihned k veterináři, může dojít k nejhoršímu. Kamarádky jorkšírka ji vzala do pusy a jen díky včasnému zasáhnutí veterináře ji jazyk zůstal, i když s dírama." popsala Lucie Dvořáková Riosa na facebookovém webu boxici.cz

Jedovaté housenky se vyskytují v období května v chuchvalcovitých hnízdech na stromech. Server wikipedie.cz uvádí výskyt na borovicích a cedrech jižní Evropy, střední Asie a Severní Afriky. Najdete je i v Paříži.