Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Gazdík a STAN nejsou nadšení, rozbití koalice od lidovců je zklamalo

Sjezd KDU-ČSL 2015 Zlín
Sjezd KDU-ČSL 2015 Zlín
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - KDU-ČSL v obavách, že by se na podzim nemusla dostat do Sněmovny, včera nabídla hnutí STAN, aby jeho ščlenové místo vytvoření volební koalice vstoupili na kandidátky lidovců. Představitelé Starostů a nezávislých jsou z takového rozhodnutí zklamáni.

Podle místopředsedy krajského výboru STAN v Královéhradeckém kraji Miroslava Noska se lidovci zalekli průzkumů. "(Zlínskému hejtmanovi) Jiřímu Čunkovi se také podařilo to, o co usiloval od začátku, a to rozbít spojení KDU-ČSL a STAN," řekl Nosek.

"Škoda, byl to dobrý projekt, který mohl uspět. Teď se rozhodneme, jestli jdeme (do voleb) sami, nebo vůbec," napsal na twitteru poslanec Jan Farský.

"Já osobně jsem pro to jít samostatně, ačkoli to bude hodně trnitá cesta, ale už jen proto, že člověk zůstane rovný ve svých názorech. Pragmatické řešení je asi jít na kandidátky lidovců a na rovinu říkám, že někteří, a není jich málo, členové jihočeského STAN jsou v tomto možná víc pragmatičtí než já. Já jsem v životě taky pragmatik, ale v tomto nechci být," řekl ČTK lídr jihočeského STAN Jiří Švec.

Liberecký hejtman Martin Půta je z rozhodnutí lidovců smutný. "Opuštění myšlenky koalice kvůli tomu, že nevycházejí první průzkumy, mi přijde jako špatné řešení," řekl. Stále za nejlepší řešení považuje koalici.

I představitelé STAN v dalších krajích vyjadřují přesvědčení, že koalice s KDU-ČSL měla potenciál překonat zvýšený desetiprocentní práh pro vstup do Sněmovny. Zatím ale nechtěli předjímat, jak se hnutí k nové situaci postaví, a odkazovali na jednání vedení STAN příští týden.

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek dnes vyjádřil přesvědčení, že snaha spolupracovat bude silnější než úsilí o prosazení konkrétní formy spojenectví KDU-ČSL a STAN. "Šest lídrů a osm druhých míst na kandidátkách, finanční podmínky, to vše je vůči STAN velkorysé, partnerské. Je na nich, zda forma je pro ně více," napsal na twitteru.

Témata:  Starostové a nezávislí KDU-ČSL Jiří Čunek 1

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy