reklama

Kancléřem Poslanecké sněmovny je Morávek od začátku července. Komise, která na jaře nového kancléře vybírala, o Morávkových potížích s dodržováním zákona nevěděla. Morávek má podle HN štěstí, že nemusí mít bezpečnostní prověrku, protože kvůli problémům s "vedlejšími úvazky" by ji nedostal.

Morávek získal v letech 2013 a 2014 téměř 220.000 korun za členství ve statutárních orgánech Pražské vodohospodářské společnosti, východočeské krajské dopravní firmy OREDO a Správy a údržby silnic Královéhradeckého kraje.

Morávek jako zaměstnanec Kanceláře Poslanecké sněmovny přitom nesměl být členem řídících nebo kontrolních orgánů právnických osob provozujících podnikatelskou činnost.

"Z mé strany došlo v této věci k pochybení, kdy jsem si neuvědomil příslušné ustanovení zákoníku práce a v dobré víře jsem dále působil v kolektivních orgánech obchodních společností," řekl Morávek deníku.

Podle HN se ale Morávek nechoval podle pravidel ani poté, co na začátku 2015 vstoupil v platnost zákon o státní službě. O svém působení v představenstvech a dozorčích radách několika společností nepodal povinnou informaci tehdejšímu kancléři Sněmovny Petru Kynštetrovi. Morávek to vysvětluje jako neúmyslné opomenutí.