Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman do rady ÚSTR navrhl Srpa. Čelí podezření ze styků s StB

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Počátkem roku prezident Miloš Zeman neprosadil dlouholetého předsedu Jazzové sekce Karla Srpa do Etické komise pro ocenění účastníků protikomunistického odboje. Nyní ho navrhl do rady Ústavu pro studium totalitních režimů.

O návrhu bude rozhodovat Senát pravděpodobně na podzim. Srp je zakladatelem Jazzové sekce, která se před listopadem 1989 podílela na vydávání legálních i zakázaných publikací.

Jeho jméno ale figuruje v neoficiálních seznamech spolupracovníků Státní bezpečnosti, takzvaných Cibulkových seznamech. V prosinci 2000 Městský soud v Praze 1 rozhodl, že byl ve spisech StB evidován jako její spolupracovník neoprávněně a že se ministerstvu vnitra nepodařilo Srpovu spolupráci dokázat. V roce 2013 jej Zeman ocenil Medailí Za zásluhy.

Premiér Bohuslav Sobotka přesto odmítl spolupodepsat Srpovu nominaci s odůvodněním, že Srp spolupracoval s StB. Podle Lidových novin podával komunistické tajné policii informace například o hudebnících Jaroslavu Hutkovi a Vladimíru Mertovi.

Přestože byl Srp po politickém procesu v roce 1986 odsouzen k 16 měsícům nepodmíněně, od etické komise nedostal osvědčení účastníka protikomunistického odboje.

Témata:  Miloš Zeman Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy