reklama

Zemětřesení o síle 6,7 stupně zasáhlo oblast poblíž ostrova Kos v noci na dnešek. Vyžádalo si to nejméně dva lidské životy a 120 zraněných. Podle místních úřadů citovaných agenturou DPA jsou oběti z Turecka a Švédska. Zemětřesení zasáhlo rovněž ostrov Rhodos a postiženo je i turecké letovisko Bodrum.

"Probudil mě hluk, jako kdyby mi kolem hlavy projel vlak. Měla jsem pocit, že se všechno hýbe o půl metru tam a o půl metru zpět. Večer mi nebylo dobře, myslela jsem si, že mám snad úpal," vyprávěla Hedvika Kusalová z Kroměříže. Když vzbudila vnuka, otřesy ustaly. "Dělal si ze mě srandu, že se mi to zdálo. Když však přišly další otřesy, už to bylo jasné a vyběhli jsme jako ostatní před hotel," uvedl Kusalová.

Někteří lidé na lehátkách před hotelem usnuli, někteří jen tak posedávali a čekali na poměrně brzký odjezd autobusu na letiště. Pro lidi byl nepříjemný především prvotní otřes, kdy se začaly předměty v pokojích hýbat. "Děti začaly plakat a nepříjemné taky bylo, že jsme nevěděli, jestli nepřijde třeba vlna cunami," uvedla Jana z Brna.

Na letišti čekali lidé dlouho, ti z brněnského letu měli štěstí, že nakonec odletěli jen s tříhodinovým zpožděním. Tisíce dalších stále čekají. "Slyšeli jsme, že letadlo z Prahy nechtělo přiletět, že se bojí dalších otřesů," řekla Kusalová. Podle Věry Vlčkové sice na letišti panoval zmatek, ale jen kvůli výrazně většímu množství lidí, jinak hodnotila stav na letišti jako běžný.