Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zákon o hazardu údajně ovlivnila hazardní lobby

Harzard, ilustrační fotografie
Harzard, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Zákon o hazardních hrách, který platí od letoška, doznal při svém projednávání podle vládní analýzy několik změn pod vlivem "hazardní lobby". Upřednostnil se tak zájem herního průmyslu před zájmem veřejným.

Objevily se i případy manipulace u obecních vyhlášek či vazby mezi zástupci herních společností a státním dozorem. Uvádí to analýza o vlivu herního průmyslu na rizika korupce ve veřejné správě, kterou připravil tým ministra pro lidská práva. S dokumentem, který má ČTK k dispozici, se v pondělí seznámí vláda.

Podle analýzy ovlivňování úřadů provází klientelismus, nestandardní lobbing, ekonomický i mediální nátlak a střet zájmů. Autoři to označili za jedno z hlavních bezpečnostních rizik, která plynou z jednání zástupců hazardu. Je snaha ovlivňovat přípravy předpisů v Parlamentu, na ministerstvu financí i v obcích.

Podle analýzy se při přípravě zákona o hazardních hrách projevily zájmy některých představitelů herního průmyslu. Týkaly se třeba hraní na internetu. "Zákon v průběhu legislativního procesu prodělal několik změn, které byly přímým důsledkem působení části hazardní lobby a které vedly k upřednostnění partikulárních zájmů nad zájmy veřejnými," uvedli autoři. Zmínili zmírnění opatření na ochranu hráčů a k omezení závislosti na hraní proti původnímu vládnímu návrhu či hlavní zaměření regulace na elektronická zařízení, "zatímco loterie, kurzové sázky a hazard na internetu jsou novým zákonem regulovány v menší míře".

Analýza poukazuje i na "nadstandardní personální vazby" mezi zástupci společností a odborem státního dozoru nad sázkovými hrami a loteriemi ministerstva financí. Na vlivné pozice se dřív dostali lidé, kteří působili v herním průmyslu. Tam se po odchodu z veřejné správy zas vrátili. "Tento jev se nazývá ´otáčivé dveře´ neboli Revolving Doors a zvyšuje riziko střetu zájmů a pravděpodobnost výskytu korupce v širším slova smyslu ve veřejném sektoru," uvádí analýza.

Témata:  hazard zákony lobbing

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy