reklama

Alternativa pro ČR (ApČ) už vydala tiskovou zprávu, ve které se hlásí ke stejným hodnotám, jako zastává strana Alternativa pro Německo (AfD). „ApČ bude národně orientovanou, euroskeptickou, liberálně konzervativní stranou. ApČ se stane skutečnou alternativou pro ty, kterým leží na srdci individuální svoboda, národní hrdost, rodina a prosperita naší země," uvádí.

Členy výboru jsou sociolog a místopředseda Bloku proti islámu Petr Hampl, aktivistka Eva Hrindová a publicista Petr Štěpánek. Mezi další tváře nebo podporovatele pak podle ApČ patří i sám Martin Konvička, sexulog Jaroslav Zvěřina nebo analytik Tomáš Haas. Teď se do těchto řad přidal také Institut Václava Klause (IVK).

Ten na svých stránkách prostřednictvím bývalého europoslance Ivo Strejčka zveřejnil své stanovisko k ApČ. „Na základě stovek dopisů a mailů, které každý den přicházejí jak Václavu Klausovi, tak členům Institutu Václava Klause, je již dlouho zřejmé, že stále větší části občanů naší země není současný stav ve společnosti lhostejný, že se cítí ohroženi a že mají obavy o bezpečí svých rodin," uvádí Strejček na stránkách institutu.

Právě od těchto občanů prý institut ví, že v České republice postrádají lidé odpovědný, solidní a spolehlivý politický subjekt, který by se jejich obav ujal. „Je stále zřetelnější, že je zbytečné takové útočiště hledat v rámci současného českého politického uspořádání. Vypadá to, že nové uskupení musí vzniknout jako alternativa k obsahovému i formálnímu chování zavedených, ale stále prázdnějších a ustrašenějších, českých politických stran," myslí si zástupce IVK.

Projevem takového probouzení je pak podle Strejčka právě mimo jiné vznikající Alternativa pro ČR. „Neznáme víc, než prvotní deklarace zakladatelů této strany. Je pochopitelné, že svůj program budou muset pečlivě a detailně dopracovávat, ale za cenné považujeme fakt, že vznik této strany není umělým nápadem, je spontánní reakcí na vývoj nálad uvnitř české společnosti," myslí si.

I proto zatím ApČ institut podporuje. „Budeme rádi, když toto probuzení získá pevnější kontury a strhne pozornost dalších občanů k vážným tématům dnešní doby tak, jak se to například podařilo Alternativě pro Německo u našich sousedů," dodal Strejček.

Sám Vávlav Klaus je známým euroskeptikem, který podporuje nejen odchod Česka z Evropské unie, zastává také negativní postoj k migraci. Před několika dny také vystoupil se svým projevem na sjezdu Alternativy pro Německo (AfD).