reklama

Zeman nevidí důvod, proč by se měl vzdát setkání s obyvateli, uvedl v dnešním rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál v reakci na mínění člena Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí Jana Outlého. Zeman by měl podle něho zvážit své cesty do krajů v době kampaně, nebo zahrnout náklady na setkání s občany jako bezúplatné plnění do volebního limitu, který činí 50 milionů korun.

Prezident své výjezdy za kampaň nepokládá taky kvůli tomu, že nikoho nevyzývá k tomu, aby ho v prezidentské volbě příští rok volili. „Žádné takové inzerování nebylo, není a nebude," řekl prezident, který také zopakoval, že žádnou kampaň nepovede.

Podotkl, že pojede například na Valné shromáždění OSN, do Ruska, bude mít projev v Radě Evropy ve Štrasburku a navštíví zemědělský veletrh Země živitelka v Českých Budějovicích. „Pan Outlý, kdyby byl důsledný, by musel všechny akce prezidenta republiky chápat jako mou volební kampaň. Což, jak uznáte, je nesmysl," rýpnul si.

Za Outlého vyjádřením vidí skutečnost, že do čela úřadu jmenoval ze dvou kandidátů druhého, Vojtěcha Weise. „Takže mám právo se domnívat, že tato reakce je tak trochu uražená ješitnost," myslí si Zeman.

Krajské samosprávy stály Zemanovy návštěvy od jeho zvolení v roce 2013 do začátku letošního května téměř 17 milionů korun. Další výdaje mají s prezidentovými cestami města a obce, na jejichž bedrech je zajištění tribun a ozvučení pro setkání s veřejností.