Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podporujeme kandidaturu Jiřího Drahoše na prezidenta, potvrdil šéf STAN Gazdík

Jiří Drahoš
Jiří Drahoš
Foto: Akademie věd ČR

Praha - Celostátní výbor hnutí Starostové a nezávislí (STAN) se dnes na jednání v Praze usnesl, že podporuje prezidentskou kandidaturu bývalého předsedy Akademie věd Jiřího Drahoše. Informoval o tom šéf hnutí Petr Gazdík.

Gazdík spolu se šéfem lidovců Pavlem Bělobrádkem začátkem července oznámili, že svým stranám navrhnou, aby Drahošovu kandidaturu podpořily. Obě strany tehdy byly součástí koalice, která se ale mezitím rozpadla.

Drahoš na jejich prohlášení reagoval slovy o tom, že si podpory váží, ale že chce zůstat nestranickým kandidátem. „O podpoře s politickými subjekty nevyjednávám a ani o ni aktivně neusiluji," dodal. Prezidentské volby by se podle plánu měly konat v lednu příštího roku. Expředseda Akademie věd ohlásil svůj zájem kandidovat koncem března. Za hlavní důvod své kandidatury označil obavy o osud demokracie.

Gazdík už dřív řekl, že na Drahošovi oceňuje jeho jednoznačně proevropskou orientaci. Podle šéfa STAN by vědec naplňoval prezidentskou roli tak, jak se očekává - moderoval by politickou diskusi, respektoval Ústavu a s noblesou reprezentoval zemi.

Témata:  Petr Gazdík Jiří Drahoš Starostové a nezávislí

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy