Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kvasiny zvedly ruku pro rozšíření průmyslové zóny na Rychnovsku

Škoda Auto, a.s.
Škoda Auto, a.s.
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Kvasiny - Zastupitelé obce Kvasiny na Rychnovsku dnes schválili změnu územního plánu, která byla zásadní pro další rozvoj průmyslové zóny Kvasiny - Solnice. V zóně působí závod Škoda Auto.

Kvasiny ke schválení změny územního plánu přistoupily poté, co vláda v červnu rozhodla o zvýšení státních investic do infrastruktury v zóně ze tří na šest miliard korun. Zvýšení státní podpory obec s 1500 obyvateli označila za klíčovou věc pro řešení dosud nevyváženého rozvoje v okolí zóny.

Královéhradecký kraj za pomoci peněz od vlády chce u Kvasin vybudovat průmyslovou zónu o rozloze asi 35 hektarů, do níž by mohli v budoucnu přijít například subdodavatelé Škody Auto. Vznik zóny byl podmíněn změnou územních plánů Kvasin a Solnice. Solnice potřebnou změnu územního plánu pro část zóny ve svém katastru schválila již dříve, Kvasiny u své části tak učinily dnes.

Podle starostky Alice Novákové změna územního plánu řeší i problematiku ubytoven, jejich výstavbu změněný územní plán neumožňuje. Zastupitelé se dnes vypořádali se čtrnácti podanými námitkami k územnímu plánu od různých subjektů, když vyhověli pouze dvěma z nich.

Schválení změn územních plánů Solnice a Kvasin bylo důležité i pro rozjezd investic, které zlepší život obyvatelům Kvasin a Solnice. V obcích se plánují nové chodníky, silnice, protipovodňová opatření, kamerové systémy, veřejné osvětlení, opravy škol, kulturních domů či sportovišť. Více než dvoutisícová Solnice by podle vládního materiálu měla investovat asi 370 milionů korun a Kvasiny kolem 320 milionů korun.

Dosavadní nevyvážený rozvoj regionu je podle Kvasinských dán příchodem zhruba 4500 nových zaměstnanců do automobilky a dalších továren v zóně ve velmi krátké době. "To vše (se dělo) bez jakékoliv přípravy v území s chybějící veřejnou a dopravní infrastrukturou a bez vědomí samosprávy," uvedla začátkem června obec v tiskové zprávě.

Místní si s příchodem nových pracovníků stěžovali na problémy s bezpečností a veřejným pořádkem. Policie se začala situací intenzivně zabývat loni v září, od ledna posílila v lokalitě hlídky a v červnu v Solnici otevřela služebnu cizinecké policie. Zvýšený dohled podle policie přinesl výsledky, počet přestupků v Kvasinách a Solnici od ledna klesl zhruba o polovinu.

V průmyslové zóně Kvasiny - Solnice pracuje 10.500 lidí, z toho je asi 8000 ve Škodě Auto. Místní lidé na pokrytí personálních požadavků automobilky a jejích subdodavatelů zdaleka nestačí, proto za prací na Rychnovsko zatím přišlo kolem 3000 cizinců.

Témata:  Škoda EuroZprávy.cz

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy