Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČSSD by mohla svolat mimořádný volební sjezd na jaro, myslí si Chovanec

Milan Chovanec v Poslanecké sněmovně
Milan Chovanec v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Statutární místopředseda sociální demokracie Milan Chovanec, který nyní stranu vede, si myslí, že případný mimořádný volební sjezd ČSSD by se mohl uskutečnit na jaře příštího roku.

Zda by Chovanec kandidoval na předsedu, ale nesdělil. Cílem je uspět v říjnových volbách do Sněmovny, řekl dnes ČTK. „Sociální demokracie teď má jediný úkol, uspět ve volbách. Všechno ostatní je zbytečná debata pro mě," uvedl.

Co bude po podzimních volbách do dolní komory, bude sociální demokracie řešit až po nich, dodal. Na dotaz na volební sjezd Chovanec řekl, že letos by se s jistotou nestihl. „Pokud bude mimořádný sjezd, tak realistický termín bude březen příštího roku," řekl.

Stranický místopředseda a volební lídr strany Lubomír Zaorálek v rozhovoru pro dnešní Právo uvedl, že jeho plánem je uspět ve sněmovních volbách a následně se ucházet o pozici stranického předsedy.

Volební sjezd měli sociální demokraté letos v březnu v Brně, předsednickou funkci na něm na další dva roky obhájil Bohuslav Sobotka. Stranu tedy měl vést jako lídr i do sněmovních voleb, v polovině června se ale pozice v čele strany vzdal.

Důvodem byly i klesající preference nejsilnější vládní strany v předvolebních průzkumech, z nichž některé přisuzovaly ČSSD zisk jen deseti procent hlasů. Sobotka zůstal premiérem a dál vede kandidátku sociální demokracie na jižní Moravě.

Témata:  Milan Chovanec Lubomír Zaorálek Sociální demokracie (SOCDEM)

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy