Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš se žení, před Čapím hnízdem se sešla i skupina jeho odpůrců

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Olbramovice (Benešovsko) - Na dnešní svatbu šéfa hnutí ANO Andreje Babiše s jeho dlouholetou partnerkou Monikou přijelo do Čapího hnízda na Benešovsku zhruba 200 hostů, značná část dorazila už v pátek. Kolem areálu odpoledne projela i protestní jízda automobilů. Obřad pod širým nebem začal po 16:00. Areál je až do neděle uzavřený, vjezd dovnitř i na parkoviště hlídá několik členů ochranné služby.

Organizaci akce si vzala na starost nevěsta, což dnes Babiš novinářům zopakoval. Po obřadu si svatební hosté prohlédnou Čapí hnízdo a v 18:00 je naplánována slavnostní galavečeře. Mezi hosty jsou například ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) nebo místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

O svatbě informovali Babiš s partnerkou v dubnu. Znají se 25 let, žijí spolu 23 a mají dvě děti, Vivien a Frederika. Nevěstě, která již nyní používá jméno Babišová, půjde za svědka dlouholetá kamarádka, Babišovi kamarád. Nevěsta má bílé šaty s hlubokým dekoltem a její snubní prstýnek budou zdobit diamanty.

Před 15:00 projela kolem areálu protestní jízda zhruba dvaceti vozů, které z reproduktorů a tlampačů pouštěly kritické názory na šéfa ANO. Babiš novinářům řekl, že si tím den zkazit nenechá a že tito lidé nejsou ochotní diskutovat. Před 16:00 se protestní vozy ozdobené českými vlajkami vrátily, ale po pěti minutách odjely.

Babiš čelí v souvislosti s Čapím hnízdem od sklonku roku 2015 trestnímu oznámení. Lhůta pro policejní rozhodnutí ve věci se několikrát prodlužovala. Čapí hnízdo patřilo do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnilo formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jeho majitele. Díky změně farma dosáhla na padesátimilionovou evropskou dotaci. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se vrátila mezi firmy Agrofertu. Babišloni v březnu na mimořádné schůzi Sněmovny svolané z popudu opozice řekl, že v době získání dotace vlastnili farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.

Dotace pro Čapí hnízdo šetří i Evropský úřad pro boj proti podvodům OLAF, který chce k závěru dospět do konce letošního roku.

Témata:  Andrej Babiš

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 17:25

Rusko bude cílit na západní zbraně na Ukrajině, oznámil Šojgu

Rusko otevřeně avizuje, že zesílí útoky na Ukrajinu. Ministr obrany Sergej Šojgu v úterý řekl, že budou cílit na sklady se zbraněmi poskytovanými Západem. Kyjev by měl brzy obdržet další klíčovou vojenskou pomoc ze Spojených států amerických. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy