Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bosonožský sudoval: Lidé v Brně váleli sudy do kopce a vzpomínali na Frantu Kocourka

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno – Nadšenci z brněnské městské části Bosonohy pěstují nevšední sportovní disciplínu. Přinejmenším jednou ročně se věnují válení pivních sudů do kopce. 

Jubilejní 25. ročník Bosonožského sudovalu dnes přilákal do lesního areálu u myslivecké chaty stovky lidí. Pivní sud váží 17 kilogramů, trať je dlouhá 55 metrů. Časy nejrychlejších závodníků se pohybují kolem 15 vteřin. Rekord trati činí 12,75 vteřiny, oznámil před akcí promotér Vladimír Koudelka.

Tento rekord však dnes nepadl. V mužské kategorii nejrychleji koulel Ondřej Havlík s časem 13,66 vteřiny. Mezi ženami uspěla Sandra Štvrtňová. Trať zvládla v čase 22,93 vteřiny, řekl ČTK hlavní časoměřič Stanislav Havlát.

Válení pivních sudů do kopce je fyzicky poměrně náročná aktivita, Bosonožský sudoval doprovází také další silácké disciplíny a připomínka nedožitých 70. narozenin lamželeza Franty Kocourka.

Kocourek zemřel v roce 1991, jeho jméno je však v Brně dosud živé. V jeho šlépějích jde například silák Franta Šebela, jenž dnes své dovednosti předvedl také na Bosonožském sudovalu.

Cílem pořadatelů bylo připomenout také zakladatele klubu Šelepka a organizátora brněnského kulturního dění Miloše Bernátka. Letos by mu taktéž bylo 70 let. Zemřel v roce 2014.

Témata:  Brno pivo EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

1. června 2024 10:16

Počasí v Česku: Za 24 hodin až 70 milimetrů srážek. Platí výstraha

V Česku nadále platí výstraha před vydatným deštěm na západě území, a to až do půlnoci ze soboty na neděli. Místy za posledních 24 hodin napršelo až 70 milimetrů srážek. Hladiny některých vodních toků už dosáhly druhého stupně povodňové aktivity. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy