Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Moravě už bylo odloveno skoro 1000 divočáků

divočáci
divočáci
Foto: Pixabay

Praha - Myslivci v oblasti intenzivního odlovu v okolí Zlínska odlovili k dnešku 992 divočáků. ČTK to dnes řekl Petr Majer ze Státní veterinární správy (SVS).

Za poslední týden jich odstřelili 512. Stát nařídil intenzivní odlov ve snaze zabránit rozšíření afrického moru prasat. U žádného kusu mimo zamořené území chorobu veterináři nezjistili, v zamořené oblasti nemoc potvrdili u 72 divočáků ze 115 uhynulých. Nemoc není pro člověka nebezpečná.

Nejvíc divočáků, 238, bylo podle Majera odstřeleno v okresu Uherské Hradiště, následuje okres Kroměříž s 233 úlovky. "U žádného z odstřelených kusů v oblasti s intenzivním odlovem nebyl africký mor prasat zjištěn," uvedl Majer.

Zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) dnes s největší pravděpodobností vyhlásí v kraji kvůli africkému moru prasat takzvaný stav nebezpečí. Požádal ho o to ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Mimořádný stav má umožnit zamořené území lépe chránit a zabránit tomu, aby se nakažení divočáci nedostali z ohniska nákazy.

Kolem ohniska nákazy na Zlínsku by podle Čunka měl vzniknout zhruba 45 kilometrů dlouhý elektrický ohradník. Vytipují se také pole, která nebudou moci zemědělci sklidit, aby prasata měla dostatek potravy a nemigrovala do jiných oblastí. Očekávaný zisk z úrody zemědělcům má být proplacen. Divoká prasata v ohnisku nákazy, která neuhynou na africký mor, budou podle Čunka odchytávána do klecí.

Témata:  mor prasat vepři divočáci myslivci

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy