Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Opravu vyhořelého kostela v Třinci z větší části pokryje pojistka

Požár
Požár
Foto: Pixabay

Praha/Třinec – Obnova vyhořelého kostela v Třinci-Gutech z větší části pokryjí peníze z pojistky. O další náklady je připraveno podělit se ministerstvo kultury a město, připravuje se také veřejná sbírka a počítá se s příspěvkem vlastníka památky, tedy místní farnosti.

Z kostela z 16. století se zachovaly kamenné a zděné části, navíc se čeká na posudek, zda lze zachránit některé velkoprofilové trámy. ČTK to dnes řekl náměstek ministra kultury pro řízení sekce kulturního dědictví Vlastislav Ouroda. Podle něj je ze všech zainteresovaných stran vůle dostat kostel v maximální míře do podoby před požárem.

Ouroda byl dnes se zástupcem Národního památkového ústavu (NPÚ) na místě. „Jel jsem tam s tím, že není ještě jisté, zda bude vůle památku obnovit v její původní podobě. Ale zdá se, že o tom není pochyb. Všichni jsou přesvědčeni, že je to správná varianta. My to velice vítáme," řekl.

„Možná je obnova i části výzdoby. Tam, kde se kovové prvky dají zrestaurovat, to naši muzejní konzervátoři i restaurátoři, které bychom mohli zaplatit z programu MK, dokážou obnovit. Ale pak jsou obrazy na plátně a s dřevěným rámem, ty nenávratně zmizely pryč. Pak je to otázka replik," vysvětlil.

Dnes policie oznámila, že zadržela v souvislosti s požárem dva lidi, které podezřívá ze žhářství a možná i obecného ohrožení. Při požáru nebyl nikdo zraněn, hmotné škody půjdou podle prvotních odhadů do desítek milionů korun.

NPÚ provede detailní inventarizaci všech dochovaných prvků poškozené památky. „Je dohodnuta součinnost s příspěvkovými organizace MK, pomoc již nabídlo hlavně s konzervací zachráněných kovových prvků Technické muzeum Brno a pomoc nabídlo i Valašské muzeum v přírodě, které má aktuální zkušenosti s obnovou Libušína," řekl náměstek.

„Velmi si vážíme úsilí farnosti, města a biskupství najít rychle cestu k obnově chrámu. S paní starostkou jsme domluveni na dalším postupu, jakmile se vlastníkům památky podaří zajistit prostředky z pojistného plnění. Až budeme znát rozpočet na stavbu a výši plnění, tak umíme poskládat další prostředky," doplnil.

Témata:  požáry

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy