Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maloobchodní tržby v červnu zrychlily růst

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Tržby v maloobchodě po očištění o sezónní vlivy vzrostly v červnu reálně meziměsíčně o 0,7 %. Meziročně se tržby očištěné o kalendářní vlivy zvýšily o 6,6 %, stejně jako bez očištění. Uvedl to dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

Zvýšily se tržby za nepotravinářské zboží, pohonné hmoty i potraviny. Již poněkolikáté vykázal nejvyšší tempo růstu prodej přes internet, který byl proti loňskému květnu vyšší zhruba o pětinu.

Letošní i loňský červen měly stejný počet pracovních dnů, údaje před a po očištění o sezonní vlivy se tak většinou neliší. Tržby za nepotravinářské zboží rostly v obou případech o osm procent a za pohonné hmoty o 7,6 procenta.

Tržby za potraviny se ale po očištění zvýšily o 3,7 procenta, zatímco před ním byly vyšší o 4,3 procenta. "Rozdíl je způsoben zejména vlivem vyššího počtu pátků, které jsou pro maloobchodní prodej potravin významné a nižšího počtu střed, které patří k průměrným prodejním dnům," uvedli statistici. V meziměsíčním srovnání vzrostly maloobchodní tržby o 0,7 procenta.

Proti loňskému červnu byly letos vyšší tržby ve všech maloobchodních odvětvích. V obchodech s oděvy a obuví to bylo o 10,9 procenta, za prodej výrobků pro kulturu, sport a rekreaci o 7,3 procenta, za počítače a komunikační zařízení o 6,2 procenta, za farmaceutické, zdravotnické a kosmetické zboží o 5,2 procenta, za výrobky pro domácnost o 4,9 procenta a potraviny o dvě procenta.

Témata:  tržby obchody ekonomika

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy