reklama

Ze zločinu jsou obviněni tři lidé, u dvou podal státní zástupce návrh na vzetí do vazby, o němž nyní rozhoduje Okresní soud ve Frýdku-Místku. Jeden z těchto obviněných je mladistvý, druhému je podle dostupných informací 18 let.

Důvodem, proč státní zastupitel podal návrh na vazbu, je u jednoho z obviněných možnost, že by se kvůli hrozbě vysokého trestu (až 15 let vězení) vyhýbal trestnímu řízení, ale také to, že by obvinění mohli pokračovat v trestné činnosti.

Není známo, že by už něco spáchali před zapálením kostela. "Předtím ne, ale plánovali něco potom. Prozatím to je všecko, co mohu říct," řekl Šára. Motiv činu zatím není jasný. "Doufám, že dneska zjistíme něco bližšího," řekl státní zástupce.

Třetí obviněný je vyšetřován na svobodě a státní zastupitelství u něj návrh na vazbu nepodalo. "Byl to takový okrajový pachatel a byl to spíš pomocník, který víceméně pomohl odhalit tu trestnou činnost," řekl Šára.

Dřevěný kostel Božího těla v Gutech shořel v noci na středu. Pocházel z 16. století, mnoho jeho vybavení bylo původní a byly v něm i obrazy z první poloviny 16. století.