Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stavba ohradníků kvůli prasatům bude brzy hotová

Vepři
Vepři
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Zlín - Instalace elektrických ohradníků kolem ohniska nákazy africkým morem prasat na Zlínsku jde rychle. Dělníci začali ohradník osazovat v pátek ráno na kraji Zlína.

"Do večera jsme zvládli dojít až do Fryštáku a kousek za něj," řekl dnes ČTK Vlastimil Kamír, majitel společnosti, která instalaci zajišťuje. Celkem bude kolem zamořené oblasti osazeno téměř 12 kilometrů ohradníků, podle Kamíra by mělo být do konce víkendu hotovo.

"Povolali jsme ještě druhou partu, ta dnes už pracuje u Slušovic, do odpoledne by to tam mohlo být hotové. Pokračuje se také první trase," uvedl Kamír. Instalace podle něj jde zatím bez problémů. "Jen nás musí provázet policie, doprava je velmi silná," uvedl Kamír. Ohradníky se staví na krajnicích silnic.

Elektrické ohradníky budou stát mezi Zlínem a Fryštáckou přehradou, Fryštákem a Lukovem, Lukovem a Zlínem-Velíkovou, Zlínem-Velíkovou a Hrobicemi a také v úseku mezi Veselou a Lípou. Jsou vysoké 73 centimetrů a napájené bateriemi. Instalace ohradníků podle Kamíra přijde na asi 1,2 milionu korun.

Osazení ohradníků souvisí se stavem nebezpečí, který zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) vyhlásil v pondělí na katastrálním území měst a obcí Březová, Fryšták, Hrobice, Hvozdná, Lípa, Lukov, Ostrata, Slušovice, Veselá, Zlín a Želechovice nad Dřevnicí. Ohradníky budou částečně lemovat území nákazy o rozloze 40 kilometrů čtverečních. Kolem ohniska nákazy zůstávají i pachové ohradníky, které nainstalovali myslivci před dvěma týdny. Smyslem ohradníků je udržet divoká prasata v epicentru nákazy.

Témata:  vepři mor prasat

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy