Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

K policii zavítal protimafiánský útvar. Koho zadrželi?

Robert Šlachta, šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ)
Robert Šlachta, šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ)
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Protimafiánský útvar rozjel akci uvnitř policie. Informovala o tom Česká televize.

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zahájil akci ve vnitřních strukturách policie. Uvedla to dnes Česká televize, podle které bylo zadrženo několik lidí včetně vysoce postaveného detektiva protikorupčního útvaru. Podle informací webu aktuálně.cz jde o vedoucího druhého oddělení odboru korupce Radka Holuba. Zásah potvrdila ČTK šéfka pražského vrchního státního zastupitelství Lenka Bradáčová.

Web týdeníku Respekt napsal, že mezi zadrženými jsou i státní zástupci a že případ souvisí s odposlouchávacím zařízením nalezeným u týmu, který prověřuje kauzu Čapí hnízdo.

"V tuto chvíli mohu říct krátce pouze to, že policisté Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu provádějí úkony trestního řízení, které dozoruje vrchní státní zastupitelství. V této fázi nebudeme ani nemůžeme poskytovat další informace," řekla Bradáčová. Dodala, že pokud to procesní situace umožní, vydá instituce ve čtvrtek dopoledne tiskovou zprávu.

Mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták potvrdil, že "probíhá realizace trestní věci". Věc blíže nekomentoval, protože poskytování veškerých informací si vyhradilo vrchní státní zastupitelství. "Dnes došlo k omezení na osobní svobodě jednoho policisty z našeho útvaru. Více informací v tuto chvíli nemáme k dispozici," doplnil mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Podle webu aktuálně.cz je zadrženým policistou z protikorupčního útvaru Radek Holub. Jako svědek vypovídal u soudu s Rostislavem Kotrčem, dalším bývalým detektivem protikorupčního útvaru. Kotrč čelil obžalobě z úmyslného vynášení informací v korupční kauze Ředitelství silnic a dálnic, soud ho v březnu nepravomocně osvobodil.

Témata:  ÚOOZ

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy