Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nových bytových staveb přibylo zhruba o polovinu, nejvíce se staví v Praze

Stavebnictví
Stavebnictví
Foto: www.heluz.cz

Praha - Stavební firmy v Česku v prvním pololetí zahájily stavbu 3581 bytů v bytových domech. Proti stejnému období loňského roku je to zhruba o polovinu více.

Největší podíl zahájených staveb bytových domů připadal na Prahu s podílem 28,6 procenta. Následovaly Jihomoravský (14,5 procenta), Olomoucký (14,2 procenta) a Plzeňský kraj (12,6 procenta).

"Nabídka nových bytů stále jen s velkým zpožděním reaguje na růst poptávky po novém bydlení a výsledkem tohoto nesouladu nemůže být nic jiného než další růst cen a nájemného," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Například v Praze podle údajů developerských firem Trigema, Skanska Reality a Central Group vzrostla meziročně průměrná cena nových prodaných bytů na konci prvního pololetí o 15 procent na 75.791 korun za metr čtvereční. V porovnání s koncem prvního čtvrtletí se zvýšila o pět procent.

V hlavním městě stavaři v prvním pololetí dokončili 2348 bytů, meziročně o zhruba sto více. "Ve druhém pololetí očekáváme o něco málo vyšší tempo dokončovaných bytů než v první polovině roku. Celkem by tak letos mohlo v Praze vzniknout 5400, tedy o 400 více než loni," uvedla dnes výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková.

Témata:  stavebnictví domy panelové domy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy