Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Premiér Sobotka pojede jednat o budoucnosti EU. Účastní se i Francie a Rakousko

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Za dva týdny se český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v Rakousku sejde s představiteli Francie, Rakouska a Slovenska. Tématem schůzky bude budoucnost Evropské unie a sbližování životní úrovně.

Sobotka to dnes uvedl na svém twitteru. Setkání se uskuteční 23. srpna. Jednání v Salcburku se zúčastní francouzský prezident Emmanuel Macron, rakouský kancléř Christian Kern a slovenský premiér Robert Fico.

Minulý týden rakouský deník Österreich uvedl, že Kern Macrona a premiéry Česka a Slovenska pozve na letošní hudební a divadelní festival v Salcburku. S francouzským prezidentem chce šéf rakouské vlády mluvit o boji s takzvaným sociálním a mzdovým dumpingem, který podle Macrona i Kerna negativně ovlivňuje pracovní trh v západní Evropě. Sobotka naopak tvrdí, že západoevropské země se svým bojem snaží ze svých trhů vytlačit české firmy.

Francie a další západoevropské země stále silněji nesouhlasí s tím, aby lidé z chudších východoevropských států Evropské unie na západě společenství pracovali za mzdy odpovídající úrovni běžné v jejich domovských zemích. Tyto mzdy přitom často nedosahují ani zákonných úrovní minimálních mezd na západě EU.

O velkých rozdílech v životní úrovni mezi Východem a Západem Evropské unie debatoval Macron s premiéry visegrádské čtyřky (ČR, Maďarsko, Polsko a Slovensko) už koncem června v Bruselu. Účastníci schůzky tehdy konstatovali, že rozdíly v platech, které Paříž označuje za sociální dumping, mají důsledky pro trh práce v západních unijních zemích.

Levná pracovní síla z východní Evropy omezuje na Západě nabídku pracovních příležitostí, připomněl v této souvislosti rakouský deník názor francouzského prezidenta, s nímž chce Kern v Salcburku o problému hovořit. Francie například žádá, aby řidiči z východních zemí unie nebo řemeslníci z Pobaltí pobírali francouzskou minimální mzdu.

Témata:  Bohuslav Sobotka Robert Fico Rakousko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy