Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pražská ODS chce jednat o veřejných zakázkách pro firmy vlastněné členy ČSSD

26. kongres ODS
26. kongres ODS
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Pražská ODS chce v září na jednání zastupitelů řešit kauzu získávání veřejných zakázek firmami vlastněnými členy ČSSD. ODS to sdělila v tiskové zprávě.

Podle Hospodářských novin (HN) měly firmy získat na zakázkách až 1,5 miliardy korun, a to například od dopravního podniku (DPP) nebo Technické správy komunikací (TSK). Jednu z firem měl navíc donedávna spoluvlastnit bratr náměstka primátorky Petra Dolínka Ondřej. Po primátorce Adrianě Krnáčové (ANO) budou požadovat vyvození důsledků. Vyjádření Krnáčové a Dolínka ČTK shání.

"Jistě není náhoda, že dotčené firmy nejvíce profitovaly na městských částech a organizacích, kde má ČSSD hlavní slovo. Navíc jistě není náhoda, že všechny tři dotčené firmy sídlí na stejné adrese. Téma jistě otevřeme na zářijovém zastupitelstvu a budeme po náměstku Dolínkovi a primátorce Krnáčové žádat vysvětlení, pokud tedy do té doby do kauzy nevstoupí policie," uvedl předseda pražské ODS Filip Humplík.

Zakázky v řádu stovek milionů korun měly podle HN získávat firmy Premio Invest, Lasesmed a Ecomyčka. V nich figurují členové ČSSD z Prahy 14. Firma Premio Invest měla od DPP vyinkasovat za úklid téměř jednu miliardu a TSK měla vyplatit Lasesmedu 111 milionů. Oslovení členové ČSSD pro HN uvedli, že zakázky firmy získaly v řádném výběrovém řízení.

Třetinovým vlastníkem Ecomyčky pak byl podle listu do roku 2013 Ondřej Dolínek. "Petr Dolínek je místopředsedou ČSSD a jedničkou do voleb do Sněmovny, měl by tedy jasně vystoupit před voliče a vyvrátit veškeré pochybnosti," uvedla starostka Prahy 2 a volební lídryně ODS Jana Černochová.

Témata:  ODS Sociální demokracie (SOCDEM) firmy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy