Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie požádala Sněmovnu o vydání Babiše a Faltýnka

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Policie zaslala do Poslanecké sněmovny žádost o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba ANO). Uvedla to dnes média.

Mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová ČTK potvrdila, že žádost se týká dvou poslanců a souvisí s kauzou dotací na farmu Čapí hnízdo. Sněmovní mandátový a imunitní výbor se má žádostí zabývat 18. srpna, vyplývá z pozvánky na jednání. Ke konkrétním jménům se Zenklová nevyjádřila. Dodala, že v případu zatím nebyl nikdo obviněn. 

Žádost potvrdila i předsedkyně mandátového a imunitního výboru Miroslava Němcová (ODS). „Pan předseda Sněmovny Jan Hamáček postoupil mandátovému a imunitnímu výboru dnes odpoledne žádost Policie hlavního města Prahy o udělení souhlasu s trestním stíháním pana poslance Babiše a pana Faltýnka,“ řekla Němcová serveru Novinky.cz.

"Dnes jsem obdržel od policie žádost o udělení souhlasu s trestním stíháním dvou poslanců, a to poslance A. Babiše a poslance J. Faltýnka," napsal Hamáček. "V té žádosti je uveden i důvod, ale já nejsem oprávněn obsah té žádosti komentovat, protože s obsahem se musí nejprve seznámit členové mandátového a imunitního výboru," dodal pro ČTK. Potvrdil také, že Sněmovna by se měla žádostí zabývat na své nejbližší schůzi, která začne v úterý 5. září.

Faltýnek serveru Seznam Zprávy řekl, že o žádosti policie ví, vydání se prý nebude bránit. Reakci předsedy hnutí ANO Babiše ČTK shání.

"Osobně jsem přesvědčen, že jsou zdokumentovány dva veřejně známé případy, kde se majitel Agrofertu a předseda představenstva (pánové Babiš a Faltýnek) dostali do kolize s trestním zákoníkem. Je to kauza Čapí hnízdo a kauza korunových dluhopisů Agrofertu. Bude-li se žádost Policie ČR týkat jednoho z těchto dvou případů, budeme nepochybně hlasovat pro vydání," reagoval na zprávu na sociálních sítích předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. .

Babiš čelí v souvislosti s Čapím hnízdem od sklonku roku 2015 trestnímu oznámení. Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky změně dosáhla na padesátimilionovou evropskou dotaci. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se vrátila mezi firmy Agrofertu. Babiš na mimořádné schůzi Sněmovny svolané z popudu opozice řekl, že v době získání dotace vlastnily farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.

Témata:  Andrej Babiš Jaroslav Faltýnek Miroslava Němcová Miroslav Kalousek farma Čapí hnízdo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy