Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zaorálek: Západní země by měly tlačit na růst platů ve východních

Lubomír Zaorálek /ČSSD/, místopředseda sněmovny
Lubomír Zaorálek /ČSSD/, místopředseda sněmovny
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Pokud chtějí západoevropské země řešit tzv. sociální a mzdový dumping, měly by východním zemím pomoci v boji proti levné práci, řekl dnes novinářům ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Téma by měl podle něj otevřít premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v Salcburku při jednání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, kterého se za 14 dní zúčastní i předseda rakouské vlády Christian Kern a slovenský premiér Robert Fico.

Kern chce v Rakousku řešit sociální a mzdový dumping, který podle Macrona i Kerna negativně ovlivňuje pracovní trh v západní Evropě. Francie a další západoevropské země stále silněji nesouhlasí s tím, aby lidé z chudších východoevropských států unie na západě společenství pracovali za mzdy odpovídající úrovni běžné v jejich domovských zemích.

Zaorálek však západoevropským zemím vyčítá, že jim na jednu stranu vadí, že pracovníci z východu dostávají méně peněz, ale na druhou stranu netlačí na zaměstnavatele, kteří pocházejí z jejich zemí, aby na Východě přidávali. "Proč tedy ve svých firmách v ČR vyplácejí nízké mzdy zaměstnancům?" řekl Zaorálek.

Západní státy by podle něj měly tlačit na to, aby tamní firmy zvyšovaly mzdy ve svých zahraničních pobočkách. "To, co oni po nás dnes chtějí, je nahrávka na to, abychom se toho chopili. Řekli, že my jsme pro konvergenci a kohezi v Evropě, ale v tom případě i vy musíte pomoci nám ve zvyšování mezd," řekl.

Témata:  Lubomír Zaorálek Sociální demokracie (SOCDEM) mzdy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy