Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Starostové demonstrovali před ministerstvem financí, žádají peníze na opravy ulic

Ministerstvo financí
Ministerstvo financí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Ve čtvrtek protestovalo asi 25 starostů měst a obcí před budovou ministerstva financí. Chtějí záruku, že dostanou potřebné miliony ze státní kasy na opravu ulic a silnic.

Starostové by chtěli alespoň 200 milionů korun, které dostávali v minulých letech. Ministerstvo financí ale uvedlo, že zatím o ničem nebylo rozhodnuto a prioritami rozpočtu na příští rok se teprve bude zabývat vláda.

Infrastruktura malých obcí je podle pořadatelů protestu ze Sdružení místních samospráv (SMS ČR) několik desítek let podfinancovaná. Dluh u místních komunikací dosahuje podle předsedy SMS ČR Stanislava Polčáka (STAN) řádově miliardy korun.

S účastníky "letního happeningu", jak jej starostové nazvali, se dnes nikdo z ministerstva nesetkal. Ministr financí Ivan Pilný (ANO) i jeho náměstek pro rozpočet Petr Pavelek mají dovolenou. 

Obavy obcí vznikly po jednání ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové s ministrem financí Ivanem Pilným na začátku srpna. MMR podle ní chtělo 4,3 miliardy Kč navíc mimo jiné právě na rekonstrukci místních komunikací v malých obcích, ale nic od resortu financí nedostalo.

"Jsem ráda, že mě starostové a starostky podporují. Stav místních komunikací je v mnohých vesnicích zcela tristní a peníze na jejich opravy malé obce jednoduše nemají. Zde opravdu musí pomoci stát. Z jednání s ministrem financí Pilným jsem odcházela velmi nespokojena. Bojuji právě za peníze pro obce a města. Nejde jen o finance na rekonstrukce místních komunikací, ale i na výstavbu komunitních domů pro seniory, regeneraci sídlišť či provoz stavebních úřadů," uvedla dnes Šlechtová na dotaz ČTK.

"Závěrem těchto jednání nebyla přijata žádná závazná rozhodnutí. V souvislosti s veřejně vyjadřovanou obavou starostů obcí je rovněž třeba připomenout, že novelou zákona o rozpočtovém určení daní budou od 1. ledna 2018 posíleny rozpočty obcí o 8,5 miliardy korun. I tyto prostředky lze samozřejmě využít na budování, opravy a údržbu obecní infrastruktury," uvedl Filip Běhal z tiskového oddělení ministerstva financí. 

Témata:  Ministerstvo financí České republiky silnice demonstrace

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy