reklama

Léčivá látka dextromethorfan patří mezi opioidy a používá se k léčbě suchého, dráždivého a neproduktivního kašle u dětí, dospívajících a dospělých. Všechny léky s touto účinnou látkou byly doposud v lékárnách vydávány bez lékařského předpisu, jelikož při použití v doporučeném dávkování představují bezpečnou léčbu kašle.

Pokud však pacient nerespektuje uvedené dávkování a použije několikanásobně vyšší dávku, může se objevit např. euforie, nekontrolovatelný smích, pocení, ale také nauzea a zvracení, zkreslené vnímání reality či paranoia, upozornil ústav na svém webu.

"V posledních měsících jsme zaznamenali výrazný nárůst hlášení zneužívání těchto přípravků pro jejich halucinogenní účinky, a to převážně u dospívajících a mladších dospělých. K dnešnímu dni SÚKL eviduje celkem 113 nahlášených případů podezření na závažné nežádoucí účinky spojené se zneužitím těchto léků," sdělil ředitel SÚKL Zdeněk Blahuta.

"Nejzávažnější případy zneužívání evidujeme u monokomponentních přípravků v pevné lékové formě. Právě proto jsme požádali držitele rozhodnutí o registraci těchto přípravků o spolupráci, která vedla ke změně způsobu výdeje. Tyto léky tak budou nově dostupné pouze na základě lékařského předpisu," dodal.

Z hlášení, které ústav získal, je patrné, že zneužívající jsou převážně dospívající a mladí dospělí, další méně početnou skupinou jsou psychiatričtí pacienti. V mnoha případech je popisováno opakované zneužívání, někdy se vznikem závislosti. Jiné případy se týkají společného zneužívání celou skupinou dospívajících.