reklama

Komise chtěla vědět mimo jiné to, co vláda proti neoprávněným únikům dělá a do jaké míry se problému věnuje Bezpečnostní informační služba. Novinářům to před zahájením schůze řekl předseda komise Martin Plíšek (TOP 09).

Sobotku komise pozvala na návrh člena komise za ANO Radka Vondráčka. Vondráček už dřív poukázal na uniklý e-mail někdejšího šéfa Úřadu vlády Ivana Přikryla Sobotkovi, v němž údajně píše, že nahlížel do živého spisu v kauze společnosti OKD.

Únikům z vyšetřovacích spisů musí dle Sobotky zabránit hlavně policie a státní zastupitelství. Pokud komise dospěje k závěru, že bude potřeba změnit zákony, bude to podle Sobotky jeden z úkolů pro příští vládu.

Podle Sobotky byl jeho výslech krátký a stručný. "Nebylo tam žádné překvapení. Já jsem těžko mohl vypovídat o nějakých konkrétních záležitostech, protože s žádnými konkrétními záležitostmi nemám nic společného. Já nejsem spojen s žádnou kauzou jakéhokoliv zveřejňování informací z nějakých trestně právních spisů," řekl premiér.

Zdůraznil, že únik e-mailů byl způsoben trestnou činností a případ vyšetřuje policie na základě jeho trestního oznámení. "A v žádném případě se nic z toho nedotýká mé osoby a nic z toho se netýká čehokoli, co by souviselo s nějakými trestněprávními spisy," řekl Sobotka. Uvedl také, že se členy komise probíral svoje pravomoci směrem ke Generální inspekci bezpečnostních sborů, která spadá pod úřad premiéra.

Komise kromě Ištvana vyslechne také ředitele Národní protidrogové centrály Jakuba Frydrycha. Centrála vyšetřuje kauzu Beretta týkající se vynášení informací z trestního spisu. O této kauze mluvil novinář Marek Přibil s bývalým ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) na uniklých nahrávkách z jejich rozhovorů.

Hlavním důvodem pro zřízení vyšetřovací komise byly uniklé nahrávky s rozhovory Přibila s Babišem, na nichž mluvili o zveřejňování kompromitujících materiálů. Babiš nahrávky označil za zmanipulované a za součást kampaně proti své osobě. Podal kvůli nim trestní oznámení, které ale policie odložila. Babiš i Přibil již dříve odmítli, že by měli k dispozici takzvané živé spisy, tedy spisy z vyšetřovaných kauz.