Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka vyzve francouzské a rakouské firmy, aby v ČR víc zvedaly mzdy

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se chystá na schůzku do Salcburku, která proběhne 23. srpna. Chce na ní s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a rakouským premiérem Christianem Kernem jednat o odstraňování mzdového dumpingu a sbližování výdělků v zemích EU.

Vedle českého a rakouského premiéra a francouzského prezidenta dorazí i předseda slovenské vlády Robert Fico. Sobotka podotkl, že se tak sejdou zástupci dvou nových a dvou starých zemí EU. Francie i Rakousko kritizovaly třeba nižší mzdy českých řidičů. Požadovaly, aby na jejich území pobírali stejně jako domácí šoféři.

Sobotka chce Macrona a Kerna vyzvat k tomu, aby francouzské a rakouské firmy v Česku výrazněji zvyšovaly pracovníkům mzdy. Podle premiéra úřad vlády propočetl, kolik času by zabralo sbližování výdělků v ČR a ve Francii. "Pokud by to probíhalo nynějším tempem, tak by to trvalo zhruba 222 let, než by české mzdy dohnaly ty francouzské. Pokládáme to za zcela nepřijatelné a nemožné," řekl předseda vlády.

Představitelé západních zemí mzdový dumping kritizují. Podle nich východní státy profitují z nižší ceny práce svých pracovníků. Macron to před nedávnem kritizoval. "Prezident Macron hodil na stranu východní Evropy klacek. Nevšiml si ale, že to byl bumerang. Jednoznačně to vracím zpátky. V Česku je víc než 450 francouzských firem se 63.000 zaměstnanců. Správný je vzkaz, aby neexportovaly dumping," řekl šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

Podle státního tajemníka pro evropské záležitosti Aleše Chmelaře jsou zájmy východních a západních států společné. "Jestliže staré země mají problém s našimi nízkými mzdami, my ho máme také... Z vnitřního trhu musí všechny státy čerpat podobně. Nemůžeme se shodnout na tom, že navždy budeme mít dvě Evropy," podotkl.

Témata:  Bohuslav Sobotka platy Josef Středula

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy