Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve volbách do Sněmovny bude letos soupeřit 31 politických stran

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Do voleb do Poslanecké sněmovny, které se uskuteční letos v říjnu, se přihlásilo 31 volebních uskupení. Je jich o sedm více než při minulých, předčasných volbách v roce 2013.

Vyplývá to ze zjištění ČTK na krajských úřadech a pražském magistrátu, kde volební uskupení mohla do dnešních 16:00 nominovat své adepty na poslance. Stejně jako v minulých letech však ne všechny strany přihlásily své kandidáty ve všech krajích Česka.

Téměř všechny dosavadní sněmovní strany tedy ČSSD, ANO 2011, KSČM, ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Starostové a nezávislí a Tomio Okamura se svým novým uskupením Svoboda a přímá demokracie, předložily nominace. Kandidují ve všech krajích podobně jako Česká pirátská strana, Strana zelených nebo Strana svobodných občanů.

Některá uskupení se ovšem nominovala jen v Praze či na jižní a severní Moravě.

Největší výběr by měli mít voliči v hlavním městě, kde bylo předloženo 29 kandidátek. Ve středních Čechách kandiduje 26 seskupení. V Jihomoravském, Olomouckém, Moravskoslezském, Plzeňském, Jihočeském a Ústeckém kraji si lidé budou vybírat z 25 stran a hnutí.

Nejmenší výběr budou mít v Karlovarském kraji, kde se nominovalo 20 volebních stran. Na Vysočině a ve Zlínském kraji se k volbám přihlásilo 24 uskupení, v Pardubickém a Libereckém kraji 23 kandidátek, v Královéhradeckém o jednu méně.

. Krajské úřady a pražský magistrát o registraci kandidátek rozhodnou nejpozději 1. září. Volby se uskuteční 20. a 21. října.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky politické strany volby 2017

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy