Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muž, který vyhrožoval bombami po republice byl obviněn. Doznal se

Výbušnina, ilustrační foto
Výbušnina, ilustrační foto
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Hradec Králové - Policie obvinila muže (41) podezřelého z úterních výhrůžek bombou na magistrátech a vlakových nádražích v Česku z šíření poplašné zprávy. V případě prokázání viny mu hrozí až pět let za mřížemi.

Muž začal své výhrůžky telefonicky oznamovat v úterý kolem 09:00. Za zhruba pět hodin ho kriminalisté zadrželi v Hradci Králové. Podezřelý, který je zdravotně handicapovaný, se k činu doznal. Soud na něj uvalil vazbu.

Podle policie celkem šestkrát telefonoval na různé instituce. Oznámil, že je v konkrétním městě na konkrétním místě, v budovách úřadů, škol, různých firem, na vlakových nádražích, uložená bomba. Během anonymního telefonátu také uvedl přesný čas výbuchu bomby. Evakuace a bezpečnostní prohlídky objektů následně omezily stovky lidí při práci či cestování. Na nádražích byl zastaven provoz vlaků a ve stanici Hlavní nádraží v Praze nezastavovalo metro. Uložené bomby měly být v objektech v Plzni, Praze, Jičíně, Poděbradech, Mladé Boleslavi a v Pardubicích.

"Náklady, které byly vynaloženy na bezpečnostní opatření a škoda, která dotčeným institucím vznikla, nejsou v současné době ještě zcela vyčísleny, ale rozhodně se budou pohybovat v řádech milionů korun," uvedla mluvčí hradecké krajské policie Ivana Ježková. Dodala, že pokud by se škoda vyšplhala nad pět milionů korun, hrozil by muži trest vězení až na osm let.

České dráhy budou škodu vyčíslovat několik týdnů, podle mluvčího firmy Petra Šťáhlavského se v podobných případech obvykle pohybuje v řádech maximálně statisíců korun. "Troufám si odhadnout, že milion to nebude," řekl ČTK.

Témata:  krimi bomby

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy