reklama

Obžaloba politika vinila z vystavování fiktivních faktur na reklamu, která se neměla uskutečnit. Tím si podle obžaloby na dani přilepšil zhruba o 1,6 milionu korun.

Brněnský městský soud loni v říjnu Kratochvíla zprostil obžaloby, ale jeho rozhodnutí letos v létě zrušil Krajský soud v Brně a vrátil věc k novému projednání s tím, že podle něj sice schází přímý důkaz, ale řetězec nepřímých důkazů musí vést k vině obžalovaného. Městský soud se dnes rozhodnutí krajského soudu držel a rozhodl o tom, že je politik vinný.

Rozhodnutí není pravomocné, Kratochvíl si podal odvolání a žalobce Jaroslav Paul si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

Kratochvílovi hrozilo až osm let vězení za smlouvy z let 2006, 2010 a 2011 s automobilovým závodníkem Michalem Pavlíkem, který mu měl při závodech zajistit reklamu na závodních autech. To se ale nestalo. Soud v Praze poslal už dříve Pavlíka do vězení za obdobné případy krácení daně u jiných podniků.

Kratochvíl už dříve vypověděl, že byl podvedený a neměl důvod nevěřit, že se reklama neuskutečnila. Zastupitelem nadále zůstává a chce se hájit u krajského soudu. Pokud podmínku potvrdí, mandát složí. "Pokud je někdo odsouzen, bez ohledu na to, co si o tom myslí, měl by odejít z veřejných funkcí," řekl novinářům Kratochvíl.