Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Veterináři si bleskově rozebrali vakcíny proti králičímu moru, nové dávky přijdou v září

Králíci
Králíci
Foto: Pixmac

Praha - Vědci z Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně v srpnu laboratorně potvrdili, že se v Česku vyskytuje nový typ viru králičího moru. Tři tisíce dávek nové vakcíny byly během prvního dne veterináři rozebrány. Dalších zhruba 20.000 dávek přijde v září.

Hromadné úhyny zaznamenali v červenci chovatelé na různých místech v Čechách či na Vysočině.

"Ukázalo se, že zájem o vakcínu je, ale nevíme, jak to onemocnění v ČR proběhne, nevíme, jaká bude incidence," řekl dovozce vakcíny Josef Bubeníček. Cena za dávku je podle něj vysoká, což je dáno tím, že ji má zaregistrovanou jediný výrobce, který na ní tři roky pracoval. "Chovatelé byli zvyklí, že se vakcinovalo za pět kaček nebo za deset korun. Ale máslo také stálo 25 korun a teď stojí 50, taky si zvykáme," dodal Bubeníček.

Podle ředitele Ústavu pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv Jiřího Bureše skutečně řada z chovatelů své králíky proti novému druhu moru vakcinovat nebude, právě kvůli ceně očkování.

Až se zjistí, jaká je reálná poptávka po vakcíně, doveze Bubeníček další. "Nasmlouváme tolik a tolik, a je to tady - ale musí nám někdo říct, kolik toho budeme potřebovat, jak to onemocnění bude probíhat. Ono je jednoduché dovézt milion dávek, a potom půl milionu za padesát korun zlikvidovat," uzavřel.

Z pohledu veterinárního zákona není králičí mor v seznamu nebezpečných nákaz, a tudíž se kvůli jeho výskytu nenařizují mimořádná veterinární opatření. Státní veterinární správa chovatelům králíků kromě vakcinace doporučuje opatrnosti při nákupech nových zvířat.

Mor králíků je ve světě známý od roku 1984 a v České republice od roku 1988. Díky vakcínám se původně vysoké ztráty způsobené morem snížily. Virus je však variabilní. Starší typy virů způsobují akutně krvácivé onemocnění dospělých králíků. Příznaky se objeví za jeden až tři dny po nakažení, nemoc trvá 12 až 96 hodin a 90 procent zvířat uhyne.

Témata:  zvířata veterináři očkování

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy